Vés al contingut

Durant el proper mes d’abril la Delegació diocesana de Pastoral familiar de l’Arquebisbat de Barcelona publicarà el número 50 de Problemàtica viva -nova època-.

Problemàtica viva és un senzill instrument per afavorir la formació i el diàleg en el si del matrimoni i de la família, en l’àmbit dels grups parroquials o dels moviments familiars... Crec del tot encertat el títol de la publicació. Parla per si mateix. Fou Mn. Josep Boix qui va tenir la iniciativa fa força anys. Per això, en l’àmbit de l’espai web de la Delegació, l’interessat trobarà una Problemàtica viva -antiga- (amb 167 números publicats abans d’octubre de 2005) i una Problemàtica viva -nova època- a partir de l’octubre de 2005. Aquesta darrera etapa ha estat liderada per Mn. Manuel Claret, delegat diocesà, que juntament amb un equip humà amb diferents perfils s’encarrega de la seva publicació.

Des de la meva perspectiva els aspectes més positius de l’actual Problemàtica viva són els següents: El medi de la seva publicació (incorporat a la pàgina web de la Delegació) i el seu format (els documents també es poden descarregar en pdf.); la brevetat dels temes -màxim 2 pàgines-; l’índex de temes i la seva accessibilitat; l’edició en dues llengües (català i castellà); la periodicitat que és mensual -llevat juliol i agost- i suposa un ritme ben assequible per tothom... Pel que fa als continguts cal destacar la diversitat de temàtiques tractades; el fet que els documents són publicats com a Delegació i això evita prejudicis a favor o en contra segons una possible signatura d’autor; l’estructura homogènia que facilita el com treballar els temes: presentació de la problemàtica, desenvolupament, preguntes o pistes per al diàleg i l’aprofundiment, textos bíblics i la bibliografia; i, finalment, malgrat les circumstàncies i les dificultats objectives d’algunes situacions, el to sempre és optimista i confiat en la capacitat de compromís de les persones.

De cara al present i futur caldria fer algunes consideracions i possibles millores. En primer lloc, s’escau una enquesta qualitativa a parròquies, moviments familiars, altres delegacions de Pastoral familiar, consiliaris de grups de matrimonis... En arribar als quasi 5 anys o 50 números, segur que les respostes poden aportar elements per l’enriquiment de Problemàtica viva. D’altra banda, els propers temes haurien d’incorporar les referències de Problemàtiques anteriors pròximes o relaciones amb el contingut tractat. Finalment, considero que caldria incrementar la tipologia de referències finals per l’aprofundiment, és a dir, no només llibres, sinó també articles, pàgines web, pel·lícules, programes...

Problemàtica viva és un "estri obert”. Efectivament, pretén una interpel·lació i una motivació per tal d’aprofundir una temàtica des de la vida i la realitat del matrimoni. Però no presenta ni receptes ni solucions. Per “treballar” Problemàtica viva cal una actitud, una voluntat, un diàleg en la parella o en un grup de matrimonis. Necessita un temps de lectura i reflexió. En definitiva, temps de qualitat per créixer com a esposos i cristians.

Felicitats pels 50 números!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.