Vés al contingut
Catalunya Religió
blanquerna
Fotografia: Blanquerna.

Blanquerna Amb l’inici del curs 2023-24 Blanquerna -URL celebra el seu 75è aniversari amb dos actes que tindran lloc durant aquest trimestre a la Sagrada Família i a Santa Maria del Mar. També amb l’edició d’una miscel·lània que recollirà diverses aportacions i testimonis vinculats a la història de la institució i que veurà la llum durant el segon semestre del curs.

D’una banda, s'organitza una eucaristia el dimecres 25 d’octubre a la basílica de Santa Maria del Mar a les 19.30 h oberta a tota la comunitat universitària. Serà presidida pel bisbe auxiliar de Barcelona David Abadías.

La Sagrada Família acollirà la celebració dels 75 anys amb una cantata composta per Bernat Vivancos

D’altra banda, i com va avançar el president de Blanquerna, Josep Maria Carbonell, se celebrarà un gran concert en què s’interpretarà la cantata composta per Bernat Vivancos especialment per a Blanquerna sota la batuta d’Edmon Colomer amb l’Orquestra Simfònica del Vallès. Hi participaran el tenor Ferran Mitjans, l’organista Juan de la Rubia, el Cor Bruckner, el Cor de Cambra de Granollers - Amics de la Unió, el Cor Jove Amics de la Unió i la Coral Càrmina. Sumats a tots ells hi actuarà també el Cor Blanquerna.

Es tracta d’un retaule contemplatiu i místic sobre dotze versicles del Llibre d’amic e Amat que conté el Llibre d’Evast i Blanquerna de Ramon Llull. D’aquesta cantata s’extraurà una part que serà l’himne institucional. L’obra es presentarà en societat en aquest únic concert el divendres 15 de desembre a la basílica de la Sagrada Família de Barcelona a les 20:30 h.

La presentació d’aquesta cantata reunirà estudiants, professors, personal d’administració i serveis i membres de la comunitat Blanquerna i es farà extensiva a totes les persones i empreses vinculades al projecte universitari. A través d’aquest projecte, Blanquerna vol reafirmar el seu compromís amb l’excel·lència, la innovació i la inclusió en l’educació superior.

"Si no ens entenem per llenguatge, entenam-nos per amor"

Vivancos explica com ha estat aquest procés creatiu. Entre altres aspectes explica que “musicalment, el text em va ser molt seductor, i de seguida vaig voler il·lustrar en música la idea d’aquest gran Càntic dels càntics que és el Llibre d’amic e Amat, on l’amic (Blanquerna) dialoga, flirteja i s’enamora de l’Amat (Déu)”.

Sobre com, després de conèixer el llibre, va fer la tria dels textos, explica: “Per la impossibilitat de fer una obra musical de 365 parts, vaig decidir escollir-ne dotze; d’aquesta manera, lligava la idea dels dies de l’any amb els dotze mesos".

“La inclusió del públic era un requisit proposat per la institució i que em vaig obligar, com a idea de tota la humanitat que s’afegeix a aquest cant d’amor entre les persones, entre els pobles, amb Déu, també", explica. Per a ell, la frase triada per al cant comú no deixa indiferent a ningú: "Si no ens entenem per llenguatge, entenam-nos per amor”.

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.