Vés al contingut
Catalunya Religió
taull-4
Fotografia: Marta Lluvich (ACN).
Galeria d'imatges

ACN La commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, a l'Alta Ribagorça, suposaran un revulsiu per aquest patrimoni. Per fer-ho possible s'ha creat l'Any Taüll, que inclourà diverses actuacions de conservació, museïtzació i divulgació d'aquestes dues esglésies. Entre les actuacions més importants, l'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha destacat la creació d'un videomapping a l'exterior del campanar de Sant Climent de Taüll i la restauració de la pintura exterior que encara queda. D'aquesta manera el visitant es podrà fer una idea de com era el campanar fa 900 anys i veure una església de color blanc, amb decoracions geomètriques en vermell.

El videomapping de l'exterior del campanar cobrirà dues cares i els absis i anirà acompanyat, d'una banda, sonora especialment dedicada. La projecció es podrà veure a qualsevol hora del dia, tot i que també hi haurà una audioguia que farà d'alternativa quan les limitacions de llum no deixin veure la projecció amb claredat.

La directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernàndez, ha explicat que l'Any Taüll ha de servir perquè el visitant torni a redescobrir les esglésies i les seves pintures. Fa 23 anys, quan van ser declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco, va ser un gran revulsiu per la vall i ara amb la commemoració de l'Any Taüll ha de tornar a suposar un impuls per la vall de Boí, ha dit Hernàndez.

Pla d'accions

La programació de l'Any Taüll inclou un pla d'accions en conservació i restauració monumental, en museïtzació i en recerca i difusió. Tot plegat suposarà una inversió de més d'1,1 milions d'euros.

Pel que fa a la primera acció, fa tot just una setmana que s'ha iniciat. Tracta dels treballs de conservació preventiva, conservació curativa i restauració de les restes conservades a l'absis de sant Climent i en altres béns mobles. Per aquest motiu, els visitants que aquests dies vagin a Sant Climent de Taüll en lloc de veure el videomapping de l'absis, veuran un muntatge de bastides d'obra i restauradors treballant en la neteja i fixació dels petits aixecaments de capes de preparació i capes pictòriques, una desinsectació de les peces i finalment, l'estabilització necessària de tots els elements.

En l'àmbit de la museografia i els recursos interpretatius, les accions se centraran en el projecte 'Els ulls de la història. Una mirada immersiva al patrimoni català', el qual actuarà en cinc monuments catalans. S'intervindrà al Centre del Romànic amb una modernització i actualització de tot l'exposat a través d'audioguies, realitat augmentada i recursos educatius immersius.

Arxiu Taüll

A través d'accions vinculades a la intel·ligència artificial es crearà l'Arxiu Taüll, un repositori en línia on es reculli tota la documentació gràfica i escrita referida a l'església de Sant Climent de Taüll. Aquest arxiu serà de consulta oberta que posi a disposició de tothom la informació resultant de la recerca històrica, artística i arquitectònica, i de les intervencions realitzades des del segle XIX fins a l'actualitat.

Tret de sortida

El tret de sortida als actes de commemoració tindran lloc el dia 9 de desembre amb un acte institucional que maridarà paisatge, romànic i la gent de la vall de Boí. La commemoració dels 900 anys de la consagració de les esglésies coincideix amb el centenari del trasllat i instal·lació de les pintures a l'antic Museu de la Ciutadella (actual MNAC) i els 10 anys de la realització del videomàpping de l'absis de Sant Climent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.