Vés al contingut
CCCB
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Institut d'Humanitats de Barcelona - CCCB
Adreça (carrer i número)
Carrer de Montalegre, 5
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Institut d'Humanitats de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

De Llull a Tàpies. Curs sobre llenguatge religiós i creació, a càrrec de Raül Garrigasait

Només cal pensar en paraules com creació i inspiració per adonar-se que bona part del llenguatge del món artístic prové de la tradició religiosa.

L’artista sovint s’ha entès a si mateix com un segon déu o bé ha cercat una connexió amb la transcendència per donar gruix a la seva obra. En aquest curs resseguirem la història de la relació entre el llenguatge religiós i la creació artística a través de sis figures cabdals de la cultura catalana, en els camps de la literatura, la música i la pintura. Presentades en un context ampli, en relació amb els monoteismes i les espiritualitats orientals, il·lustraran l’evolució del lligam entre art i religió en la cultura europea.

  • Data d'inici: 13.11.2023
  • Data de fi: 11.12.2023
  • Horari: De 18.30 a 20.00
  • Idioma Català
  • Modalitat: Presencial i en línia. La inscripció també inclou l'accés als vídeos de les sessions en directe i en diferit (fins al 29 de febrer del 2024).
  • Preu: General: 60€ / Amb descompte*: 45€

*Estudiants, pensionistes, desocupats/des, més grans de 65 anys, amics/gues del CCCB i amics/gues de la Fundació Antoni Tàpies.

Les persones que puguin gaudir d'un descompte hauran de presentar el document que l'acrediti el primer dia del curs o enviar-lo per email a info@instituthumanitats.org

Sessions

dl. 13.11.2023

Els dos conceptes de creació

L’ús del terme creació per referir-se a la feina dels artistes és força recent. En aquesta sessió analitzarem l’evolució del concepte al món occidental, des de la Bíblia fins al segle XX. Això ens permetrà situar l’actitud «creativa» de cadascun dels artistes tractats al curs.

dl. 20.11.2023

Ramon Llull i la imaginació mística

Llull va construir la seva immensa obra sobre la cosmovisió religiosa del seu temps, movent-se entre dos extrems: l’esquematització despullada i la sensualitat lluminosa. La sessió explorarà la tensió i la relació entre aquests dos aspectes.

dl. 27.11.2023

Ausiàs March i Isabel de Villena: combat interior i meditació

Al segle XV, moment de canvis de mentalitat, March i Villena s’acosten de dues maneres diferents al fet religiós: l’un, amb una poesia dura i descarnada; l’altra, amb un ús molt personal de la narració i del punt de vista.

dl. 04.12.2023

Josep Carner: profecia i mite

Amb el poema Nabí, Carner va donar un dels exemples més elevats de reescriptura d’una llegenda bíblica, en aquest cas la de Jonàs. Reelaborant una història jueva a l’Europa dels anys trenta, en va posar de manifest les potencialitats humanes i polítiques.

dl. 11.12.2023

Frederic Mompou i Antoni Tàpies: la matèria espiritual

Mompou i Tàpies comparteixen l’interès de les avantguardes per la recerca de l’essencial. En aquesta recerca, tots dos reben impulsos decisius de les tradicions místiques d’Orient i d’Occident.