Vés al contingut
Tushita
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Centre de meditació Tushita
Adreça (carrer i número)
Carrer Pla de Montfalcó, 3
Municipi
Viladrau
Nom de l'entitat organitzadora
Centre de meditació Tushita
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Aprendre a meditar: Cultiu d’atenció i calma mental amb la respiració, a Viladrau

Novetat

• També es pot realitzar el retir sense allotjament amb el menjar inclòs.
• Trobareu aquestes diferents possibilitats al fer la inscripció de l’activitat.
• Pots adquirir un xec regal per valor de 150€ per aquest retir.

En aquest curs s’explicarà com desenvolupar l’atenció usant la respiració com a suport. Quan connectem amb la respiració, la ment es calma, les preocupacions i discursos mentals es dissolen, i s’obre un espai de quietud, claredat i obertura, que ens proporciona benestar i una felicitat serena; un espai des del qual es poden gestionar amb molta més habilitat les diferents situacions que ens trobem en el dia a dia.

Aprendre a meditar

Aprendre a meditar és un conjunt de cursos de meditació dissenyats per entendre què és la meditació, els seus beneficis, els diferents tipus de meditació, etc. Són cursos aptes tant per a neòfits com per aquells que vulguin aprendre noves tècniques de meditació o aprofundir en els seus fonaments, així com per aquells que vulguin continuar fent retirs de meditació. En els cursos es practicaran meditacions pensades per al desenvolupament de l’atenció i la calma mental, així com meditacions que ajuden a gestionar i disminuir estats mentals negatius, i que permeten desenvolupar qualitats positives com ara l’equanimitat, l’altruisme o un coneixement lúcid d’un mateix i de la realitat en general. Aprendre a meditar s’estructura en cursos de meditació de cap de setmana independents que es poden fer per separat.

Per què meditar

En major o menor mesura, tots hem experimentat els efectes de l’actual estil de vida, cada vegada més accelerat, amb més estímuls i preocupacions, i amb una creixent insatisfacció. Aprendre a viure sense estrès i amb una actitud relaxada i constructiva s’està convertint en una necessitat. D’entre les nombroses tècniques que ens poden ajudar a restablir l’equilibri en les nostres vides en sobresurt una: la meditació.

La meditació ens permet desenvolupar el potencial que tenim com a humans. Per una banda, ens permet cultivar atenció i calma mental, i de l’altra, desenvolupar les nostres qualitats humanes. La meditació ens permet calmar la ment, permetent-nos observar i indagar sobre nosaltres mateixos i sobre la nostra relació amb els altres i amb la realitat que vivim. Així, ens ajuda a entendre’ns i a saber gestionar-nos i ens pot aportar serenitat, capacitat d’estar plenament atents (atenció plena, o mindfulness), satisfacció personal, equilibri cognitiu, emocional i afectiu, més claredat, saviesa i perspectiva, i una millora en les nostres relacions.

Meditant ens podem familiaritzar amb actituds i estats mentals constructius, que ens permeten experimentar autèntica satisfacció i benestar, i podem disminuir progressivament actituds destructives i estats mentals que són causa d’insatisfacció i que a més ens danyen i ens porten a danyar als altres. En definitiva, la meditació ens pot ajudar a potenciar la nostra humanitat, permetent-nos, a més, cultivar autèntica satisfacció.

A més, són nombrosos els estudis científics que demostren que mitjançant tècniques senzilles de meditació es pot aconseguir, amb la seva pràctica regular, disminuir i prevenir l’estrès, l’ansietat, la depressió, estimular el sistema immunitari, etc., així com augmentar la sensació de benestar i satisfacció.

A qui va adreçat

Tot i que les tècniques de meditació explicades en el curs tenen el seu origen en el budisme, l’aproximació serà laica i oberta a tota mena de persones, per la qual cosa aquest curs és apte per a qualsevol persona que tingui interès a aprendre les tècniques que es proposen.

Estructura del curs

El curs es farà en una atmosfera de retir i de silenci. El seu format és eminentment pràctic, combinant instruccions tècniques clares i senzilles amb nombroses sessions de pràctica. Les diferents tècniques es presentaran posant l’èmfasi en els seus objectius fonamentals: calmar i enfocar la ment, desenvolupar espai mental, cultivar l’atenció i millorar el coneixement d’un mateix. Aquest curs forma part del cicle de cursos monogràfics de cap de setmana «Aprendre a meditar».

Idioma

El retir es farà en català o en castellà segons l’origen dels participants.

Horari

El primer dia s’espera l’arribada dels participants a partir de les 18:30 h. El retir començarà després de sopar. La sortida és l’últim dia després del dinar. Descarregar l’horari del retir.

Allotjament

A Tushita disposem de tres habitacions dobles i tres dormitoris de 4 a 6 persones, dos dels quals amb lliteres.

En cas que a Tushita ja estigui ple l’allotjament, et pots allotjar a altres llocs a Viladrau, que pots trobar buscant per internet. En concret, també hi ha el turisme rural “La Magnòlia Blanca” (www.magnoliablanca.com, telèfon +34-630553565).
També hi ha possibilitat d’allotjament amb autocaravana a prop del centre (www.viladrau.cat/ca/viuviladrau/equipaments/area-autocaravanes).
En cas que t’allotgis fora, has de reservar el retir a Tushita anant a Inscripcions i seleccionant “Retir sense allotjament”.

Tushita no es fa responsable dels allotjaments fora del centre.

Inscripcions

Per a la inscripció i veure l’aportació fes clic aquí.