Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Enquesta de CatalunyaReligió.cat als diputats catalans (II)

L’enquesta de CatalunyaReligió.cat als diputats catalans revela que la majoria de parlamentaris creuen que els centres de culte han de ser finançats només pel mateixos fidels. Un 60% de les respostes rebudes, 43 diputats, ho creuen així. La segona opció, la possibilitat d’ajudar a la construcció facilitant, per exemple, sol gratuïtament, té el suport del 37% dels 73 diputats que han contestat l’enquesta. Només dos diputats creuen que l’administració podria construir centres de culte si hi ha una demanda social, igual que fa altres equipaments.

Entre partits, tant la majoria del PSC, d’ERC i ICV, s’apunten a la opció dominant de no finançar centres de culte. En canvi, la meitat de diputats de CiU i la meitat dels del PP, contemplen la possibilitat ajudar econòmicament a parròquies, temples, o mesquites.  

 

 

 

La ‘creueta’ de la Declaració de la Renda

En l’apartat de finançament amb diners públics de les confessions, és una pregunta que no podia faltar: la 'creueta' de l'Església. I una lleugera majoria, el 47% (34 diputats) s’inclinen per eliminar l’actual sistema d’assignació tributària, mentre que el 41% (30 diputats) creuen que ja està bé com està. Una minoria del 12% de les respostes (9 diputats) creu que s’hauria d’ampliar el model a altres confessions religioses.

En aquesta pregunta hi ha una correspondència més clara entre PP i CIU. El 78% i el 70% de representants d’aquest partits creuen que el sistema vigent de la doble creueta s’ha de respectar. En canvi, els actuals socis de govern aposten clarament per no incloure una aportació directa a cap confessió religiosa. Ho diuen totes les respostes d’ICV i d’ERC, i el 85% de les del PSC.

En la possibilitat d’ampliar-ho a altres confessions, s’hi troben 4 diputats de CiU, 2 del PSC, 2 del PP i un del Grup Mixt.

 

 

 

 

 

Majoria per actualitzar els acords Església-Estat

Els acords Església-Estat de 1979 s’haurien d’actualitzar segons el paper dels diputats catalans que han contestat l’enquesta de CatalunyaReligió.cat. Un 60% de les respostes s’apunta a la modificació, mentre que només el 23% vol mantenir-los igual i el 14% derogar-los perquè consideren que són un privilegi de l’Església catòlica.

Entre els 17 diputats partidaris de mantenir-los hi ha una majoria del PP i una tercer part dels diputats convergents. I, entre els 14 que els anul·larien, pràcticament tots els d’ICV i una tercera part dels socialistes.  

En un proper lliurament dels resultats de l’enquesta, recollirem el parer sobre el factor religiós en el món polític i el seu pes electoral.

Enquesta de CatalunyaReligió.cat als diputats catalans (I)

 

Enquesta de CatalunyaReligió.cat als diputats catalans (III)