Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Alba Sabaté - CR) Un viatge apassionant per connectar persones, idees i millorar la societat. Així es com defineix la Xarxa de Joves Líders Musulmans per al Diàleg el projecte que han dut a terme aquest darrer any sota aquest mateix nom. 50 joves han participat en quatre trobades que han tingut lloc a quatre ciutats: Barcelona, València, Madrid i Màlaga. L’objectiu, segons Mohamed El Amrani, periodista i president de la Xarxa, “empoderar els joves per tenir eines i recursos per transformar l’entorn a través del lideratge i de la creació d’una xarxa social pròpia”. La iniciativa s’ha desenvolupat amb el suport del Consolat dels Estats Units a Barcelona i els resultats s’han presentat aquest passat dissabte 13 de maig a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra.

Hi ha advocats, periodistes, farmacèutics, enginyers informàtics, treballadors socials. Vénen de diverses parts d’Espanya. Tenen en comú que són joves, musulmans i uns grans entusiastes que s’han proposat canviar allò que no funciona a la societat en què viuen. La iniciativa de la Xarxa els ha permès treballar junts per liderar aquest canvi.

“Compartim problemes i incerteses”, ha explicat El Amrani. Aquesta, de fet, és una de les conclusions a què han arribat. En les diverses reunions, s’han posat sobre la taula aquests afers que més preocupen als joves. Sense mitjans de comunicació i lluny de tota mena de públic que pogués influir en el debat, els participants han intentat trobar solucions i respostes, recollides en l’informe final del projecte. “En un món violent i individualista, hem d’aturar-nos i liderar amb els valors d’una societat millor”, ha reivindicat el president mentre presentava algunes de les propostes que han sorgit a cada reunió.

La revolució intel·lectual

La identitat, el paper de la dona, la feina, l’educació, la família o la religió són alguns dels temes més recurrents en les trobades. De totes les propostes que han sortit, la gran majoria se centren en la millora de l’accés al coneixement, a la documentació i en promoure, en general, una revolució intel·lectual entre els joves que eviti, per exemple, que abandonin els estudis prematurament. Per a aconseguir-ho, asseguren, es necessiten nous lideratges que donin exemple. “Cal que els joves estiguin formats i siguin exemplars per a les societats on viuen”, ha afirmat la periodista valenciana Míriam Bouiali, participant del projecte.

“Tenim molt potencial i creativitat, però ens calen referents. No nomes en educació, també en el tema de l’islam”, han manifestat clarament els joves, que han afegit que “ja no hi tenim un vincle tan fort perquè els líders actuals són referents d’altres països o continents que no ens acaben de representar”. Cal doncs, “omplir el buit de lideratge de referents de religió musulmana”, ha remarcat El Amrani. De fet, una de les propostes estudiades a les trobades és la creació d’una carrera o un màster per als imams o l’establiment d’un programa de mentoria

El paper de les xarxes socials

“Aquestes converses ens han servit per connectar il·lusions i sentiments”, han explicat alguns dels joves participants a les trobades. En aquest sentit, una de les assistents, la lleidatana Míriam Hatibi, ha reflexionat sobre com aquests debats poden seguir a través de la xarxa. De fet, ella mateixa ha creat, juntament amb altres companys, la plataforma Speaking Up Network a Instagram, destinada a promoure el debat i el diàleg entre els joves sobre els temes que els provoquen més dubtes o incerteses. “Ho fan a través de vídeos o imatges”, ha assegurat.

Per la seva banda, el director general d’afers religiosos, Enric Vendrell, ha afirmat que és molt important que es creï aquesta xarxa entre joves i ha fet una crida a posar al servei de la comunitat musulmana i de Catalunya en general la seva gran preparació. “Us animo aconseguir lideratges en l’àmbit professional i associatiu, però també en el religiós”, ha assenyalat. L’objectiu ara és posar algunes de les propostes en pràctica. Els joves han deixat clar que ho faran amb “energia, optimisme, voluntat i moltes ganes de treballar”.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.