Vés al contingut
Catalunya Religió
vaga de fam per palestina
Els tres vaguistes, Gabriela Serra, Martí Olivella i Llum Mascaray
Galeria d'imatges

AINA ARGUETA -CR Tres militants de moviments pacifistes comencen una vaga de fam per exigir posar "fi del genocidi a Palestina". En específic, l'objectiu és pressionar per trencar les relacions de comerç d'armes amb Israel i pressionar al govern català i espanyol que doni suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel davant la Cort Internacional de Justícia de l'ONU sobre el genocidi de Gaza.

Els tres activistes viuran a la comunitat jesuïta del carrer Palau de Barcelona i estaran atesos per un equip mèdic durant la seva vaga. "Passar una mica de gana no és comparable en absolut amb la gana de pau que passa la nostra gent a Israel i Palestina", ha explicat Gabriela Serra, una de les vaguistes. "El nostre és un exercici de sumar a les accions de pau i mobilitzar a la gent a participar en elles", ha afegit.

L'altre vaguista, Martí Olivella, ha remarcat que volien atraure l'atenció al conflicte de Palestina. "No us fixeu en nosaltres, fixeu-vos on anem", ha reiterat. "No us preocupeu per nosaltres, poseu tota l'energia en mobilitzar al parent, a l'amic o al company, que encara li costa d'entendre", ha dit.

Llum Mascaray, la tercera vaguista, és l'única que no ha fet mai una vaga de fam i ha dit que se sentia molt acompanyada. "Volem mostrar que no estan sols, amb aquesta humil contribució. I volem tenir un efecte multiplicador, arribar a la població que creu en el relat fals, en el relat del poderós", ha declarat.

Durant la vaga de fam, es faran actes en solidaritat amb la causa principal: la fi del genocidi a Palestina. Els tres vaguistes viuran a la comunitat jesuïta i participaran dels actes i manifestacions que es convoquin. El dia 7 de febrer, quan faci 4 mesos de l'inici del conflicte i el setge a Gaza, hi ha convocada l'aturada general, on també participaran.

Al finalitzar els parlaments, tots tres han begut un got d'aigua oficialitzant així l'inici de la vaga. Els tres activistes han informat que el límit de temps l'indicaran els metges , si veuen perillar la seva salut.

La roda de premsa prèvia a l’inici de la vaga ha tingut lloc a Migra Studium aquest dijous. La iniciativa també compta amb el suport de la Germanor Obrera d’Acció Catòlica (GOAC), moviment del qual Mascaray és membre. Serra és voluntària de Justícia i Pau al centre penitenciari de Wad-Ras i Olivella és antic col·laborador de Lluís Xirinacs, al Casal de la Pau i de la Universitat de la Pau.

El posicionament de la Generalitat i el Govern

Un dels objectius de la convocatòria és pressionar al govern espanyol de posar fi al comerç amb Israel, ja que segons el marc jurídic espanyol està prohibit la venda d'armes a països en conflicte o que vulnerin greument els drets humans. És per això que divendres s'enviarà una carta al ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, i al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, informant de la iniciativa i demanant el seu posicionament clar respecte a les peticions.

D'altra banda, la moció de suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel pel genocidi a Gaza es preveu que es debati al Parlament de Catalunya al març. Amb tot, representants dels grups polítics En Comú Podem i la Cup es trobaven presents donant suport a la vaga.

Entitats germanes: ONG de pau i drets humans, Comunitat Palestina i jueus antisionistes

El representant de la Comunitat Palestina s'ha mostrat agraït pels que fan la vaga de fam per "parar el genocidi a Palestina" i ha considerat la iniciativa com un "gran gest". "Hi ha un divorci entre el poble i les elits", ha afegit. El representant de la Fede, una entitat que engloba 128 ONG per a la justícia global, ha recuperat aquesta idea del trencament social i ha afegit que "els nostres governs baixen el llindar de tot el que és admissible". També ha afirmat que "el genocidi i la barbàrie a la qual estem assistint a Palestina marcarà les dècades vinents de tot el món".

Per últim, el representant de l'Associació Catalana de Jueus i Palestins – JUNTS ha estat contundent amb l'origen de l'estat d'Israel, afirmant que està fonamentat en un el colonialisme i que vol destruir la Palestina històrica fent fora a tota la població. "Israel s'ha quedat sense arguments per justificar allò que és injustificable", ha dit. "L'estat d'Israel no representa a totes les persones jueves i no representa el nostre nom. Ja som uns quants jueus que ens oposem al sionisme i convidem el govern català a trencar relacions amb Israel", ha argumentat.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.