Vés al contingut
Catalunya Religió

(OHSJD) L'assistència sanitària, sociosanitària i social, així com la recerca biomèdica, generen freqüents conflictes de valors i dilemes ètics que exigeixen una reflexió serena i una resposta ètica adequada. La bioètica va arribar a Europa de la mà de l'Orde Hospitalari i ara aquest obre a tota la ciutadania un nou monogràfic gratuït i online on consultar la seva tasca i avenços en un àmbit en el qual han estat pioners i en el qual continuen apostant intensament per buscar sempre el bé i el respecte a la dignitat de les persones.

L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu considera la bioètica "com una ciència imprescindible per poder exercir el carisma de l'Hospitalitat en aquests temps de tan gran diversitat de postures filosòfiques, antropològiques i teològiques, sumada amb els grans avenços científics i tecnològics". En l'assistència sanitària, sociosanitària i social, així com la recerca biomèdica, són continus els conflictes de valors i es produeixen dilemes ètics que exigeixen reflexió i una resposta ètica adequada.

Els eixos de treball

L'Orde treballa en un seguit d'eixos clau per desenvolupar el pensament al voltant de la biòetica. La constitució de Comitès d'Ètica Assistencial per al tractament dels conflictes ètics que es plantegen en els centres i serveis assistencials, així com la de Comitès d'Ètica d'Investigació Clínica (CEIC), perquè facin el mateix en el camp de la investigació biomèdica. La creació de Comitès d'Ètica en Intervenció Social (CEIS) així com en altres àmbits, com el de la gestió i el medi ambient (ecoètica). Compartir l'experiència acumulada i la reflexió mitjançant Jornades, Congressos, així com diferents publicacions. I l'aplicació pràctica de l'ètica en totes les dimensions dels seus centres: humana, organitzacional, de gestió i de relació amb l'entorn

Pioners en bioètica

La bioètica va arribar a Europa de la mà de l'Orde Hospitalari en els anys setanta. El bagatge d'experiències i competències adquirides durant aquestes dècades han estat precursores d'idees i solucions que s'han de referència avui dia en la presa de decisions en els camps sanitaris, socials i investigadors. Ara obren a tots els públics la seva experiència a través de vídeos, articles, entrevistes i testimonis.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.