Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Salesians) L'escola salesiana de Sarrià té molta història. Durant la Guerra Civil es va convertir en una de les fàbriques de la Comissió d’indústries de Guerra de la Generalitat. I amaga sota el pati,un refugi antiaeri. El treball de recerca de tres alumnes de Batxillerat Les indústries de Guerra a Catalunya (1936-1939) i la F-14 fàbrica dels salesians, premiat l’any passat a EUSTORY, explica des de la confiscació de l’edifici, la construcció del magatzem i fàbrica d’armes fins a la dinamització dels tallers amb la caiguda de Barcelona.

Tal i com s’explica en el treball, dins de la fàbrica, es podia accedir a un refugi antiaeri, sol·licitat pels propis treballadors l’any 1937 per protegir-se dels bombardejos. El refugi estava fet de formigó armat i preparat per a una emergència llarga.

Amb dos banys, dues sales d’emmagatzematge i un total de 4 passadissos, ocupa una superfície total de 417,96m2. ‘És un refugi que té una construcció molt meditada i estudiada. Està tan ben conservat que impressiona’, comenta el director de l’escola José Abascal.

Diferents institucions i representants polítics s’han interessat pel refugi amb la intenció de posar en valor aquest espai. Des de Salesians Sarrià són conscients de seva la importància i volen compartir aquest patrimoni històric i fer-lo extensiu a la societat catalana.