Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) El foc que des de dissabte afecta a Santa Coloma de Queralt, la Conca de Barberà, Bellprat i Sant Martí de Tous ja ha cremat a hores d’ara més de 1.300 hectàrees. Parlem amb Alejandro Enríquez, missioner josefí i rector de les parròquies de Sant Martí de Tous, de Fillol, de Clariana, i de Bellprat, entre d’altres, que des de la Pobla de Claramunt, on viu amb la seva comunitat religiosa, controla la columna de fum que afecta les seves comunitats. 

Mentre parlem ens avisa que acaben de confinar a casa els veïns de Sant Martí de Tous. Ens explica que ja ahir dissabte el seu germà de comunitat Miquel i ell van anar a celebrar missa a Sant Martí de Tous i que en el moment d’anar cap a Bellprat i Fillol va ser del tot impossible. “Els mossos ens van advertir que era impossible accedir-hi”. Des d’ahir que intenten acompanyar els veïns afectats, “amb trucades”, i també oferint queviures i sobretot la rectoria de Sant martí de Tous, el casal com l’anomenen, que és un espai de l’església gran en el poble. “Hem cedit l’espai perquè la gent de les masies, bombers o qui ho necessiti hi pugui anar”.

Connectat amb la comunitat

Malgrat viure a la Pobla de Claramunt l’Alejandro està plenament connectat amb els veïns dels municipis on fa de rector. Juga a futbol amb alguns joves del poble i són ells els qui li han anat enviant vídeos i imatges des de les zones més properes al foc. “Tota la gent de Bellprat ha hagut de marxar”, ens relata, i a Fillol “hi ha tres famílies que hi viuen i van baixar a Tous a casa dels familiars”. 

Què pot fer l’Església en casos com aquests? El primer, afirma Alejandro Enríquez, “donar suport, acompanyar la gent, estar amb ells, oferir un consol i un moment de pau”. Tota la zona afectada compta amb molta zona agrícola, amb molts camps fèrtils i molta pagesia darrere. “Aquesta gent ha anat sense pensar-ho a treballar els camps per ajudar”, reconeix el capellà. “Són gent que treballa cada dia, alguns d’ells aquestes setmanes no poden venir a l’església i m’avisen que aquests mesos són de moltíssima feina per a ells”. 

Cuidar la casa comuna

Mirant amb perspectiva i amb un punt de desolació Alejandro Enríquez afirma que molts dels incendis són provocats. No perd ocasió per recordar com el papa Francesc a l’encíclica Laudato Si’ deixa ben clar que la terra és “casa comuna i que s’ha de cuidar”. De vegades, recorda Enríquez, “oblidem això i no pensem gaire en tota la gent que cuida i preserva la terra”. 

L’Església en aquests casos, afirma, “ha d’oferir acompanyament, i si només pot ser espiritual doncs espiritual”. Una trucada per saber com estan, preguntar què necessiten. “Es tracta de fer costat a la gent, com diu el papa Francesc ser pastors amb olor d’ovella, estar al costat i ajudar en el que calgui”. També en un incendi?, li preguntem. “L’Església ha de ser present sí o sí on calgui, ens respon.

A xarxes socials, aquest matí, des de la parròquia de Santa Maria de Montblanc, han expressat així el seu suport als veïns d’arxiprestat de Santa Coloma de Queralt: