Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) En una entrevista d’aquest dimecres a El Matí de Catalunya Ràdio, el bisbe de Solsona Xavier Novell es mostra a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya. Novell sosté que aquest dret està per sobre de la unitat d'Espanya que exposen alguns document de la Conferència Episcopal Espanyola: “Crec que hi ha un bé previ que és el dret de les nacions, clarament manifestat en el magisteri, i és superior el dret a decidir el propi futur com a nació que no pas el bé moral que pot suposar la unitat de l'Estat. No comparteixo aquesta preferència de considerar la unitat d’Espanya com un bé superior al dret de Catalunya a l’autodeterminació”.

Preguntat per Mònica Terribas, el bisbe Novell diu que veu bé el text del Pacte Nacional pel dret a decidir i creu que l'Església catalana s'hi podria sumar: “No hi hauria cap dificultat per part meva d'adherir-se a aquest pacte, però mai m’han preguntat si l'Església de Solsona si voldria adherir”. El text del Pacte Nacional que es va presentar dilluns ha estat elaborat pel president Joan Rigol, expresident delegat de la Sagrada Família i membre de diverses entitats cristianes.

Respecte una posició conjunta de l’episcopat català, el bisbe de Solsona ha remarcat que ell només és “el bisbe més jove del bisbat més petit” i que en aquest punt hi tenen un paper més determinat els arquebisbes. De fet, tot i les opinions favorables expressades pels bisbes Novell i Pardo a favor de la consulta, mai hi ha hagut un pronunciament explícit conjunt dels bisbes catalans sobre el dret a decidir. D'altra banda, és poc probable que hi ha hagi una o diverses adhesions personals d'un bisbe. 

Novell ha recordat que la seva argumentació es basa en documents com Al servei del nostre poble. També ha defensat que això és compatible amb la seva negativa a fer sonar les campanes per la independència durant la Diada, perquè creu que l'Església no s'ha de posicionar sobre cap opció política. En les notes recents de la Conferència Episcopal Tarraconense ja s'argumenta que l'Església no ha de decantar-se sobre cap opció concreta però reconeixen la legitimitat de qualsevol configuració jurídica que s'estableixi de forma democràtica en la relació entre Catalunya i Espanya.

"No l’he nomenat fa poc?"

Al final de l’entrevista ha explicat com anècdota que en una salutació que va poder tenir amb el papa Francesc el va confondre amb el bisbe de Tortosa. Novell ha remarcat la calidesa del papa tot i que abans d’ell ja havia hagut de saludar més de quaranta bisbes. Per situar-lo, Novell li va explicar al papa que era de la terra on va néixer el jesuïta Sant Pere Claver i situat més o menys per la zona el papa li va preguntar: "Jo no el vaig nomenar fa poc a vostè?", pensant en el nou bisbe de Tortosa.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.