Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Bisbat d’Urgell) L'arquebisbe d'Urgell Joan-Enric Vives ha presidit a l'Auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria l'acte inaugural de l'onzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià. La jornada s’ha celebrat aquest divendres sota el títol "Una economia al servei de la persona", per tractar sobre la necessitat i la viabilitat d'un nou model econòmic a escala global que sigui just, equitatiu i transparent, un model al servei de les persones que permeti un desenvolupament integral dels pobles i un respecte a la integritat de la naturalesa, i, sobretot, que estableixi un fort nexe entre economia i ètica. El mateix papa Francesc, en la seva exhortació Evangelii Gaudium, afirma que l'actual model econòmic "mata".

Després dels parlaments inicials, el primer a intervenir a estat Antonio Argandoña, Director de la Càtedra "La Caixa" de Responsabilitat Social de l'Empresa, a l'escola IESE amb la conferència "Una economia del bé comú. ¿És viable?". Ha reflexionat sobre com la recent crisi financera ha posat de manifest que una economia i una societat en les que no es tenen en compte les conseqüències de les accions de les persones, les institucions i els governs sobre els altres i sobre tota la comunitat no pot funcionar de manera eficient i justa. És per aquest motiu, ha afegit, que s'ha proposat basar l'ètica en el concepte del bé comú, tot i que no hi ha consens sobre què és el bé comú i com es pot aconseguir, i ha assajat una proposta de com hauria de ser aquesta ètica de fonament social i cristià, i com es pot portar a la pràctica... si estem disposats a reconèixer que el nostre model moral necessita alguns canvis.

Tot seguit ha intervingut Carlos Losada, professor titular d’ESADE, que ha parlat de "La responsabilitat social de l'empresa. On som? Cap a on anem?". A la seva ponència, el Losada ha explicat com caldria orientar l'acció social, basant-se el pensament social cristià, per aconseguir un comportament empresarial més responsable, per a la qual cosa ha començat amb una descripció de l'entorn on es mouen les empreses per demanar-se a continuació sobre el comportament desitjat d'aquestes i sobre el nou concepte de responsabilitat social de les empreses; i ha completat la seva exposició amb un seguit de reflexions orientades a com passar a l'acció.

Després de la pausa per dinar, la sessió ha continuat amb la ponència de Francesc Torralba, professor de filosofia a la Universitat Ramon Llull i Director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell. En parlar "De l'economia de l'ego a l'economia del do" ha posat èmfasi en què l'economia de l'ego, amb una visió utilitarista de la persona provoca i porta al trencament de la societat a la llarga, i en canvi, l'economia del do, en els àmbits familiar, eclesial, de les ong, permeten arribar a la satisfacció humana més rica i més òptima a llarg termini.

A l’acte també hi ha assistit la Cònsol Major d'Escaldes, Montserrat Gil; el Síndic General de les Valls, Vicenç Mateu; i l'Ambaixador d'Espanya al Principat, Alberto Moreno.