Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(SIJ/GIEC). El proper Aplec de l’Esperit se celebrarà el dissabte 7 de juny de 2014 a Banyoles, a la diòcesi de Girona. Els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), reunits al Santuari del Loreto de Tarragona els dies 14 i 15 de maig, han convocat l’onzè Aplec de l’Esperit amb el lema «És el Senyor» (Jn 21,7).

La trobada se centrarà en què significa ser joves cristians avui amb una ruta itinerant al voltant del llac. El primer anunci, la trobada amb Crist, l’acompanyament, el testimoniatge i la solidaritat seran alguns dels eixos d’aquest Aplec. La diòcesi de Girona ja va acollir l’any 1994 l’Aplec amb el lema «Fes-te a la mar».

Més de 30 anys de Aplec de l’Esperit

L’Aplec de l’Esperit és una trobada celebrativa d’expressió juvenil, en la festa de la Pentecosta, i que va néixer com a iniciativa dels Minyons Escoltes i Guies de Sant Jordi, l’any 1978 amb l’objectiu d’obrir espais de llibertat a l’Església per a evangelitzar els joves. Aquell mateix any per Pentecosta, centenars de joves van fer «Siurana de l’Esperit». No va ser fins l’any 1982 quan la trobada rebé el nom actual d’Aplec de l’Esperit. Des d’aleshores, ara ja fa 31 anys, l’Aplec de l’Esperit ha estat el fil conductor de la pastoral de joves de Catalunya en diferents indrets com Poblet (1985), Lleida (1988), Manresa (1991), Vilafranca del Penedès (1998), La Seu d’Urgell (2002), Tarragona (2007) o Terrassa (2010) on es va celebrar el darrer Aplec.

Actualment, l’Aplec és convocat pels bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), mitjançant les delegacions diocesanes de pastoral de joventut que formen el Secretariat Interdiocesà de Joventut. En cada ocasió és organitzada per una diòcesi diferent. Aquesta gran trobada juvenil aplega joves vinculats a diferents realitats d’Església d’arreu de Catalunya, Balears i Andorra.

Trobada amb el religiosos

D’altra banda, en la mateixa reunió de la Conferència Episcopal, els bisbes s’han reunit amb la Junta Directiva i altres representants de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC) per dialogar amb ells sobre «la vida religiosa i les fronteres geogràfiques, socials i culturals de l’evangelització: el nou areòpag de la missió».

En nom dels religiosos han fet les diverses intervencions el provincial dels claretians i president de l’URC, Màxim Muñoz, que ha introduït les ponències amb la reflexió sobre les claus d’interpretació de la proposició 50 del Sínode sobre la Nova Evangelització i el testimoniatge de vida com «poderós anunci de l’Evangeli»; el provincial dels carmelites descalços, Agustí Borrell, que ha presentat les noves fronteres geogràfiques de la missió; la germana teresiana Victòria Molins que ha parlat de la frontera social: presència en la pobresa, marginació i exclusió social; el jesuïta Llorenç Puig, director de Cristianisme i Justícia, que ha parlat de la frontera cultural que inclou dedicacions molt diverses com l’educació, el diàleg fe-ciència, la interculturalitat; i l’abadessa del monestir benedictí de Sant Pere de les Puel·les, Esperança Atarés, que ha presentat l’aportació de la vida contemplativa en aquests nous areòpags de la missió.

En un interessant diàleg entre tots s’ha posat en relleu el bon clima de col·laboració que hi ha en la majoria de casos, així com la necessitat i la voluntat d’intensificar les mútues relacions amb esperit de confiança per fer més fecunda la missió evangelitzadora de l’Església

Els bisbes han felicitat els religiosos per tot el treball que estan fent en aquests camps, agraint els carismes que la vida consagrada aporta al conjunt de tota l’Església i més en concret a les Esglésies diocesanes que formen la Conferència Episcopal Tarraconense.

En la reunió també s’ha tractat de les activitats de Catalonia Sacra, una iniciativa de promoció conjunta del patrimoni cultural dels bisbats de Catalunya; l’arquebisbe Jaume Pujol ha explicat la preparació de la beatificació dels màrtirs del segle XX, que es portarà a terme a Tarragona el proper 13 d’octubre; i el cardenal Lluís Martínez Sistach ha aportat diverses informacions sobre el Centre d’Estudis Pastorals i la Facultat de Teologia de Catalunya.

D’altra banda, s’han aprovat els nomenaments del president i vicepresidenta de l’Associació Bíblica de Catalunya, mossèn Joan Magí i Ferré i Maria de l’Esperança Amill Rocamora; del director del Secretariat Interdiocesà de la Pastoral Obrera de Catalunya, mossèn Josep Baena Iniesta, prevere del bisbat de Terrassa, i com a consiliari de la Joventut Obrera Catòlica, mossèn Emilià Almodòvar Molina, prevere de l’arquebisbat de Barcelona. Així mateix els bisbes han nomenat comissaris generals de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi, Trini Molist Solvas i Lluís Marco i Planells.