Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(AUDIR) L'associació Amistat Interreligiosa del Rosselló (AIR), amb  el suport de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), acull els 18 i 19 de juny al Palau dels Reis de Mallorca el Vè Parlament Català de les Religions, dedicat a les religions i la modernitat

El Vè Parlament Català de les Religions, s'inaugura aquest dissabte, 18 de juny, a les 18.00 h amb un acte institucional en què el president de l’Amistat Interreligiosa del Rosselló, pastor Bruno Gaudelet; el cap del departament de Diàleg Interreligiós del Centre UNESCO de Catalunya, Francesc Torradeflot; el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Xavier Puigdollers; l’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, la presidenta del Consell General de Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe-Laurent; i el president del Consell Regional de Provença-Alps-Costa Blava, Michel Vauzelle s’adreçaran als més de 300 participants inscrits.

Després d’un aperitiu-sopar, els debats començaran amb una primera sessió plenària que donarà la visió d’experts en ciències humanes sobre el tema del Parlament “les religions i la modernitat”. Els experts convidats a explicar el seu concepte de modernitat i quin lloc hi ocupen les religions són el sociòleg Jean-Paul Willaime, el filòsof Philippe Gaudin i l’antropòleg i teòleg Xavier Melloni, També analitzaran quins transvasaments, quines conseqüències i quines relectures o reposicionaments ha engendrat la modernitat de cara a les religions.

El programa continuarà diumenge, amb dues sessions plenàries que se centraran en les religions orientals i els monoteïsmes, amb oradors de gran qualitat que, sens dubte, reaccionaran sobre les visions proposades pels ponents de la sessió inaugural. Després del dinar, els participants es repartiran en tres taules rodones integrades pels oradors dels plenaris on s’establirà un diàleg amb el públic. Finalment, un quart plenari servirà per escoltar els balanços i les síntesis proposats pel Laboratori de Sociologia de la Universitat de Perpinyà.

Les diverses edicions del Parlament Català de les Religions han consistit en jornades obertes a la participació de tota la ciutadania i orientades a afavorir, no només l’intercanvi entre les tradicions religioses i cosmovisions laiques, sinó especialment la pedagogia del diàleg entre les religions orientada a una cultura de la pau i de la convivència. Aquestes jornades s'inspiren en el model d’una jornada de Parlament de les Religions del Món, que l'any 2004 es va celebrar a Barcelona el marc del Fòrum de les Cultures. Així, doncs, combina pràctiques religioses i espirituals, actuacions artístiques, exposicions, taules rodones, conferències i tallers, tot garantint la diversitat religiosa i cultural, la qualitat i l’equilibri de gènere entre ponents, i l’originalitat i creativitat en la modalitat de presentacions de les activitats.

Són coorganitzadors del Parlament convocat a Perpinyà l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, el Centre UNESCO de Catalunya, el Consell General de Pirineus Orientals, el Consell Regional de Provença-Alps-Costa Blava, la Municipalitat de Perpinyà, la Comunitat  de l’Aglomeració Perpinyà Mediterrani i la Universitat de Perpinyà.