Vés al contingut
Catalunya Religió
qwwali-oar-2022
Fotografia: OAR.

OAR El Museu de la Música de Barcelona organitza un nou cicle de converses, concerts i litúrgies sota el nom de 'Trànsits'. Amb la col·laboració de l'Oficina d'Afers Religiosos (OAR), el cicle explorarà el paper que té la música en la pràctica religiosa i la vida espiritual de diferents comunitats religioses presents a la ciutat de Barcelona. El cicle comença aquest dijous amb 'La música del sufisme' a la Sala de Teclats del Museu de la Música de Barcelona.

Aquesta col·laboració entre l'OAR i el Museu de la Música de Barcelona - Centre Robert Gerhard juntament amb L'Auditori és "una àgora de trobada i un lloc de debat, coneixement i gaudi", expliquen des de l'Ajuntament de Barcelona. Permetrà a la ciutadania ser "més conscients de com el fet musical forma part de la construcció de les identitats col·lectives".

Compartir un conjunt de pràctiques vives

Seran 10 sessions que oferiran un recorregut per sis ritus religiosos de diferents comunitats de la ciutat en què la música esdevindrà un element central. No es tracta d’una programació de concerts, asseguren des de l'OAR, sinó "de facilitar l’assistència, la participació i la compartició d’un conjunt de pràctiques vives".

Les sessions s’estructuraran en una conversa prèvia entre una persona relacionada amb el fet musical i una altra avesada a la pràctica religiosa, i un concert o una litúrgia. El cicle comença aquest dijous, tenint com a protagonista el 'Qawwali', i sota el guiatge de la comunitat pakistanesa Minhaj al-Qur’ân de Barcelona i del conjunt Shuaib Aftab Qawwal. Els assistents coneixeran una de les expressions més genuïnes del sufisme del Panjab, una música que vol fer arribar a l’èxtasi les persones que l’escolten i hi participen. El 19 de novembre tindrà lloc la sessió sobre 'Beleganjur' que tractarà la música i els ritus funeraris d'Indonèsia.

La sessió següent, el 18 de desembre, acostarà la comunitat jueva de Barcelona, que convidarà a celebrar les benediccions, o Barak, de Hanukkà o la festa de les Llums a la sinagoga de la comunitat israelita de Barcelona.

Tot seguit, el 21 de desembre, tindrà lloc 'Lo jorn del judici' amb el cant de la Sibil·la de Mallorca, un cant d’origen medieval i melodia gregoriana, patrimoni immaterial de la Unesco, a la Parròquia de Santa Madrona.

El 2023 es programa la música bizantina a través de la litúrgia de l’església ortodoxa romanesa, compartint-la amb la comunitat de la parròquia de Sant Jordi, així com de la joia del culte pentecostal gràcies a la New Covenant Church. El 5 de febrer hi haurà la sessió sota el títol 'Ukigumo'; el dijous 23 de febrer, 'Paths of the soul'; el dijous 16 de març, 'Taghi Akhbari'; el diumenge 2 d'abril, 'La música de la Pasqua ortodoxa'; el dissabte 15 d'abril, 'Caramelles de Pasqua'; i el dijous 11 de maig, 'Tabla · In Tabla'.

“Acció i estat alhora”

El cicle s’organitza al voltant del títol 'Trànsits' en el marc de la temàtica 'Mort o Retorn' que emmarca la temporada 2022-2023 de L’Auditori. El terme trànsit és "acció i estat alhora". Pas i instant, el mot esdevé "un passatge entre estadis, un lligam viu que amalgama elements heterogenis", segons l'OAR. El concepte de mort i de retorn transita per totes les tradicions religioses com un dels seus elements centrals. La mort, com a punt crític i extrem del cicle vital, incita una multiplicitat de ritus de pas en transformació constant.

Amb aquesta activitat, l’OAR dona continuïtat a la col·laboració amb institucions culturals de la ciutat a través de cicles al voltant de temes que afecten transversalment diverses tradicions religioses. El 2019 va començar la col·laboració amb el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes sobre el paper i el valor de la dona espiritual, que ha continuat fins aquest 2022; el 2020 l’OAR i el Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) van organitzar el cicle 'Rituals de pas: el cicle vital de les tradicions religioses', vinculant la pluralitat religiosa de Barcelona amb les peces del museu procedents d’arreu del món, i entenent com l’antropologia social estudia i concep les religions a través del concepte de “rituals de pas”.

La programació de 'Trànsits' coincideix amb la de 'Música i espiritualitat', una taula rodona que s'organitza el 16 de novembre al Palau de la Música Catalana per tractar l'experiència de fe i el fet creador i espiritual de la música.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.