Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuites) Aquesta matinada ha mort a Sant Cugat del Vallès, Joan Ribalta Balet, jesuïta, a l'edat de 101 anys. El P. Ribalta va dedicar tota la seva vida a la pedagogia i a l’ensenyament, sobretot a l’escola Jesuïtes Lleida - Col·legi Claver de Raimat (Lleida), del qual n’és història viva. El funeral tindrà lloc demà dijous 16 de gener a les 18:00h a la Catedral de Lleida.

Nascut a Manresa el 1918, va entrar a la Companyia de Jesús amb 15 anys, el 1933, i es va ordenar sacerdot el 1948. Els tres grans eixos que han marcat la seva trajectòria vital han estat la l’educació d’infants i joves, l’amor per la natura i l’amor per sant Ignasi.

L'escola a Raimat

Fou director pedagògic de l’escola Jesuïtes Lleida – Col·legi Claver de Raimat des dels seus inicis i gràcies al seu esforç, dedicació i bon criteri, va formar un equip de professors entusiasta fent del Claver un referent educatiu dels anys 70 a Lleida. Ho va fer des de la tradició de la pedagogia ignasiana, oberta als nous valors i realitats socials.

Podem dir que fou un pioner en la innovació. Va donar el pas a la coeducació, avançant-se clarament a les institucions de l’entorn. També va posar en marxa el Departament d’Orientació en la doble tasca d’atendre alumnes i famílies.

Home senzill, discret i humil, Ribalta va fer sempre al seu despatx un treball d’acolliment i d’escolta empàtica, en el que molts, –mestres, exalumnes, alumnes…- hi van trobar consell, consol o acompanyament.

Traductor al català

El seu amor a l’espiritualitat ignasiana i a la llengua l’ha portat a traduir al català diferents textos d’espiritualitat ignasiana i de la història de la Companyia de Jesús. És autor, entre altres, del llibre Companys i amics en el Senyor. Jesuïtes, Sants i Beats (2001), les traduccions de la Litúrgia de les Hores pròpia de la Companyia de Jesús (1998) i de les Cartes espirituals de sant Ignasi de Loiola (2017), o el quadern Cartes per acompanyar (2018), un índex temàtic de les cartes espirituals de sant Ignasi.

Amb aquestes aportacions, Ribalta ens ha permès disposar més completament del corpus de textos ignasians en llengua catalana. Els darrers anys de la seva vida encara treballà en la traducció del text de les Constitucions de la Companyia de Jesús.

Afirmava que el secret de la seva longevitat era “viure la vida amb tranquil·litat, aprenent de cada cosa i de cada persona. Sempre dic que he après dels alumnes, dels professors i de totes les persones, sempre intento buscar el que m’estan ensenyant”.

Motivat per la seva estimació per la natura, va tenir cura de l'entorn natural de l'escola, promovent la millora i la conservació dels espais.

Reconeixements a la seva tasca

Va rebre diversos reconeixements per la seva dedicació a l’educació d’infants i joves. A l’abril de l’any 2014 en el marc del Consell Escolar Municipal, convocat per la Regidoria d’Educació i Infància de la Paeria - Ajuntament de Lleida, es va reconèixer, valorar, homenatjar i agrair l’esforç, la dedicació, la generositat i el seu servei a la comunitat.

En el moment de rebre aquest homenatge, expressava la seva manera d’entendre l’escola i la tasca dels educadors. “L’escola és un lloc d’aprenentatge. Tots, alumnes i professors, aprenem de tothom contínuament. El mestre ha de guiar l’alumne però ha d’aprendre’n”. Ho explicava en aquest vídeo realitzat per l'Ajuntament de Lleida.

L'any 2017, coincidint amb el seu 99è aniversari, rebia l’homenatge organitzat per la fundació Amics del Claver, que aplega actuals i antics alumnes, famílies, educadors i persones vinculades a l'escola.

Aquí trobareu un vídeo amb imatges de la trajectòria d'en Joan Ribalta i en aquest enllaç podeu llegir l'entrevista que li van fer per al suplement Lectura del diari Segre.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.