Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) Aquest dimecres al matí ha mort la periodista Roser Bofill, ànima de les revistes Foc Nou i de El Ciervo, publicacions que va tirar endavant durant dècades al costat del seu marit, el també periodista Llorenç Gomis. Roser Bofill tenia 80 anys i fins fa poques setmanes continuava present a la redacció de les dues revistes a la seu històrica del carrer Calvet.

El funeral s'ha celebrat aquest dijous 20 d'octubre a les 11'45 del matí al tanatori de Sant Gervasi de Barcelona. 

 

Nascuda l’any 1931 va formar part d’una de les primeres promocions de l’escola de Periodisme del CIC. Va estar vinculada a la revista El Ciervo -que aquest any celebra el 60è aniversari- gairebé des dels seus inicis. Des del 1990 va ser-ne directora, juntament amb Llorenç Gomis, i va continuar dirigint aquesta revista de referència després de la seva mort el 2005.

 

També, poc després de la seva creació el 1974, va assumir la direcció de la revista Foc Nou i n’ha estat l’editora fins ara. Alhora, mantenia col·laboracions regulars amb altres publicacions com la revista Saó de València o Misión Abierta.

 

Roser Bofill i Portabella forma part de la generació de laics que va quedar marcada profundament pel Concili Vaticà II i per la figura de Joan XXIII. Així, va ser una de les persones claus en la difusió de l’obertura i la renovació conciliar a Catalunya. Alhora, la redacció de les revistes que dirigia es va convertir en una escola de periodistes, especialment durant la transició. D'altra banda, la seva personalitat i empenta la va portar moltes vegades a representar la veu de les dones dins de l'Església i en els mitjans de comunicació.

 

La seva trajectòria no es limita a l’àmbit eclesial. Va ser una de les impulsores i va presidir la primera associació de revistes en català, l’APPEC. També va fer classes de periodisme a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Llull. Molt vinculada amb la família Maragall, va col·laborar en la campanya de Pasqual Maragall a la presidència de la Generalitat. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi. 

 

Creo, ayuda mi poca fe; Boira baixa i Quédate con nosotros són tres dels llibres que recullen la seva experiència vital com a creient. De fet, tot i dedicar-se al periodisme religiós, la seva preocupació principal sempre van ser els aspectes espirituals i les creences per sobre de les estructures eclesials.

 

Tot i ser de Barcelona, sempre va mantenir una estimació singular al Montseny on tenia una casa familiar a Viladrau. Va impulsar i dirigir durant 25 anys l’edició de les Monografies del Montseny i va ser presidenta de l’Associació Amics del Montseny. Roser Bofill tenia quatre filles i nou néts.