(Jordi Llisterri -CR) Aquest dijous ha mort als 78 anys mossèn Manuel Claret i Nonell, delegat de Pastoral Familiar de Barcelona i rector de la parròquia Verge de la Pau. Des de la seva dedicació l’acompanyament de les parelles i les familiars, mossèn Claret ha representat sempre la pastoral familiar més oberta i una lectura del magisteri eclesial el més arrelada possible a la realitat. En són especialment testimonis les parelles que va acompanyar a través dels grups del Centre de Preparació per al Matrimoni (CPM).
Les exèquies tindran lloc aquest dissabte, 16 de juny de 2018, a les 11:30 h., a la Parròquia Verge de la Pau de Barcelona. La vetlla serà al mateix temple parroquial a partir de les 9 hores.
Manuel Claret Nonell va néixer a Barcelona el 22 de setembre de 1939. Va estudiar al Seminari de Barcelona i va ser ordenat sacerdot l'any 1962. Inicialment es va dedicar a la Pastoral de Joventut com a consiliari de la JICF (Joventut Independent catòlica Femenina), després va ser director de Càritas Diocesana de Barcelona, i durant vint anys ha estat professor de "Doctrina catòlica i la seva pedagogia" a l'Escola de Magisteri de la Universitat de Barcelona. L'any 1991 va obtenir el doctorat en Teologia Moral a la Facultat de Teologia de Catalunya amb el tema "L'amor, la sexualitat i la fecunditat en el Magisteri de l'Església".
La seva experiència en aquest àmbit també la va desenvolupar en el món acadèmic des de la Facultat de Teologia de Catalunya on era professor. Va ser cap del departament de Moral de la mateixa Facultat i professor de Teologia del sagrament del Matrimoni. Destaquen diverses publicacions com L’amor, la sexualitat i la fecunditat. El magisteri de l'Església fins a la «Familiaris consortio» (Herder, 1995) i El matrimoni, comunitat de Vida i d’Amor (CPL, 2010). El 2012 va ser l’encarregat d’obrir el curs de la Facultat de Teologia de Catalunya amb la lliçó inaugural sobre “El Magisteri de l’Església sobre el matrimoni i la família”. En aquest text ja va avançar alguns dels plantejaments més oberts que després recolliria l’Exhortació apostòlica del papa Francesc Amoris Laetitia.
Acolliment a totes les situacions familiars
El cardenal Lluís Martínez Sistach li va confiar la Delegació de Pastoral Familiar de l’Arquebisbat de Barcelona de la que n’ha estat responsable durant 13 anys. Preocupat per la formació i l’acompanyat a les parelles, va donar un nou impuls al butlletí Problemàtica familiar. Aquest dimarts es va fer públic el seu relleu com a delegat forçat pel seu estat de salut.
Des d'aquest organisme diocesà va ser molt sensible a l’ajut als matrimonis i les parelles amb problemes, sobretot en la pastoral dels separats i divorciats. Un acompanyament a totes les situacions familiars des de l’obertura i des del sentit d’inclusió i pertinença a l’Església, assegurant que no se sentissin exclosos ni excomulgats. Això li va suposar no poques polèmiques i incomprensions en el seu moment, però va veure reconeguda la seva actuació pastoral amb els plantejaments del papa Francesc.
Fa dos anys, presentant el nou document del papa Francesc sobre la família, es congratulava dels nous plantejaments que s’hi recullen: “Agents de pastorals i mossens sempre miràvem el dogma i el magisteri que il·luminava la persona. Aquí canvia la situació: no vol defensar el dogma i el magisteri, sinó que vol defensar la persona”. I apuntava que “la norma que s'ha de tenir present és acompanyar, discernir i integrar. La problemàtica familiar ha de tenir aquests grans principis”. Són els que ell sempre havia practicat.
Parroquial, social i docent
Claret va estar implicat també en l’àmbit social i durant 10 anys va ser responsable Càritas Diocesana de Barcelona. També va ser director d’una de les obres socials diocesanes amb més tradició, l’Organisme Benèfic Assistencial (OBA), dedicada a l’assistència sanitària i residencial a col·lectius vulnerables.
El 1973 el cardenal Narcís Jubany el va nomenar director de Càritas Diocesana de Barcelona. Durant aquesta etapa, va ser membre de la Comissió Internacional per a la Tercera Edat de Càritas Internacional. Jubany renovà el seu nomenament de director de Càritas dues vegades, fins a l’any 1981.
Paral·lelament, gran part de la trajectòria de mossèn Claret va estar vinculada la Parròquia Verge de la Pau del barri de la Bonanova de Barcelona. N’ha estat rector durant 27 anys, fins a la seva mort. Un llegat ben visible és la realització de la tercera etapa de les obres del temple per ampliar-lo i finalitzar el projecte original del temple. L’Església va ser consagrada el 1993. La parròquia també ha estat un dels espais amb més activitat dels Centres de Preparació al Matrimoni.
Mossèn Claret va tenir també una àmplia dedicació com a docent també en l'àmbit escolar. A mitjans dels 60 va ser professor de Doctrina Social de l'Església, nivell de C.O.U., a l'Acadèmia Humet i professor de Religió a l'Escola Montcau i la Mola, de Matadepera, i a l'Escola de la Benaurada Verge Maria. També va fer formació religiosa al professorat de l'Escola de les Vedruna de Sabadell. En aquesta etapa, a més del contacte constant amb els joves, també acompanyava les famíles de les escoles.
Més endavant, i durant més de vint anys, va ser professor de Teologia Catòlica i la seva Pedagogia a l'Escola Universitària de Professorat d'E.G.B, de la Universitat de Barcelona, de 1993 a 2004.També ser un col·laborador habitual en les activitats de formació del Centre d'Estudis Pastorals i membre del seu Consell Executiu.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.