Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Aquest dissabte 24 de març ha mort a Sant Cugat del Vallès Luis Felipe Alberca Silva SJ, que fou director de l'Observatori de l’Ebre des de 1985 fins a 2001.

Alberca havia nascut a Astorga (Lleó) l'agost de 1930 i va entrar a la Companyia de Jesús al noviciat de Raimat (Lleida) l'any 60. Llicenciat en Física a la Universitat de Barcelona el 1958, va obtenir el doctorat el 1977.

Des de 1968 va començar a treballar a l'Observatori de l'Ebre, institut de recerca que va ser fundat l'any 1904 per la Companyia de Jesús, situat a Roquetas (Tarragona) i hi va col·laborar durant tota la seva vida. En va ser director durant 16 anys. L'any 2011, quan deixà l'Observatori, el P. Alberca deia que "haver estat aquí tants anys ha estat un privilegi". Davant la notícia de la seva mort, aquesta institució ha expressat el seu condol, remarcant "sempre recordarem el seu ensenyament i el seu incondicional disposició i servei per l'Observatori".

Alberca, amb la seva trajectòria vital i professional ha estat un exemple del treball de molts jesuïtes que s'han dedicat al món de la ciència, camp en el que han fet aportacions molt destacades, i alhora, han contribuït amb el seu mateix testimoni i presència en aquest àmbit, al diàleg entre la ciència i la fe.

L'Observatori de l'Ebre també destaca el paper cabdal que va tenir en la seva internacionalització. Entre les aportacions del Dr. Alberca en el seu treball com a investigador, destaca la seva contribució en l'estudi i monitoratge de la ionosfera des de finals dels anys 1960 fins al 2000, camp en el qual l'Observatori ha realitzat destacades aportacions, en col·laboració amb institucions com la NASA i el Max-Plank Institut für Aeronomie a Lindau, Alemanya.

Durant la dècada de 1980 hi va haver una notable falta d'investigació ionosfèrica a l'Observatori l'Ebre, probablement a causa de dificultats econòmiques. No obstant això, a finals dels anys 80 i principis dels 90 van començar noves col·laboracions internacionals amb l'impuls del Dr. Alberca i l'Observatori de l'Ebre va aconseguir continuar amb les seves tasques.

La participació de l'Observatori de l'Ebre en el primer en el projecte Eurocap el 1987 i després en les accions COST europees 238 i 251, gràcies als esforços del Dr. Alberca, va ser crucial per a la internacionalització del Observatori de l'Ebre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.