Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri –CR) Com en tants altres àmbits socials, un dels primers impulsors i divulgadors de la realitat de la Sida a Catalunya va ser una persona d’Església. Mossèn Antoni Mirabet, fundador de Sida-Studi, va morir aquest dilluns a Barcelona amb 82 anys.

Capellà i psicòleg va ser ordenat capellà el 1954 i als anys 60 va anar a les missions de Xile. Al bisbat d’Antofagasta va ser secretari-canceller i professor de la universitat Norte de Xile. Quan va tornar a Barcelona el 1969 es va doctorar en psicologia. Dedicat a la psicoteràpia i l’àmbit de l’homosexualitat el 1984 va publicar Homosexualitat avui, el primer llibre escrit i editat en català sobre aquesta tema, tres anys després que es detectés el primer cas de Sida a Catalunya.

Durant els anys 80 i 90 va publicar diversos llibres sobre aquesta temàtica i, entre altres, va promoure la publicació d’obres didàctiques i pastorals com Sida: els fets, l’esperança i Guia per a l'acompanyament pastoral de persones que viuen amb VIH-Sida del Consell Mundial de les Esglésies de Ginebra.

El 1987 va fundar l’Associació Sida-Studi, un dels primers centres d’informació i documentació sobre la malaltia. També va ser el primer president de Dimensió Sida, dedicada especialment a l’atenció espiritual del afectats. L’any 1996 va iniciar la realització d’una pregària coincidint amb el dia Mundial de la Sida, iniciativa que després ha mantingut l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós.

A més de seva tasca professional i com a divulgador, una de les seves preocupacions i dedicació principal va ser l’acompanyament espiritual de persones del col·lectiu homosexual. Va destacar per la seva voluntat d’acollida dels homosexuals en la comunitat cristiana des d’un visió ecumènica i interreligiosa.  

En el moment de l’aparició de la Sida, Mirabet denunciava com “alguns cristians han reaccionat com a moralistes i altres en silenci. Aquest silenci pot matar més ràpidament que el mateix virus”. En una guia publicada el 1996 recordava que “la Sida no és un càstig de Déu”.

El funeral es farà aquest dimecres a la parròquia de la Mare de Déu de la Bonanova de Barcelona.