Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Carulla) Arriba a les llibreries 'Ramon Llull, una petjada de set segles'. És la Nadala de la Fundació Carulla, publicada en un volum de gran format, a color, que tracta un tema de manera monogràfica i alhora recull, a les pàgines finals, la memòria anual de la Fundació.

Cada any, aquesta entitat que treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, felicita el Nadal amb una publicació singular. Va ser una iniciativa de Lluís Carulla, que inicià abans i tot de la creació de la Fundació l’any 1973 i que enguany arriba al número 50. Es tracta, doncs, d’una publicació històrica que moltes persones col·leccionen, per la seva qualitat tant en els seus textos com pel seu aspecte formal.

El volum d’enguany fa un repàs de la figura polifacètica de Ramon Llull, l’escriptor i filòsof medieval més internacional i pioner en l’ús literari de la llengua catalana. La tria no és casual, ja que el 2016 se celebra l’Any Llull en motiu del 7è centenari de la seva mort. L’Editorial Barcino, segell de la Fundació Carulla i especialitzada en la publicació dels clàssics medievals catalans, enguany ha publicat quasi una desena de títols de Llull per tal de reivindicar-ne la rellevància i per fer-lo accessible a tots els públics. Amb la Nadala, coordinada per Joan Santanach –comissari de l’Any Llull i responsable editorial de la Barcino–, aporta una síntesi divulgativa, amena i actualitzada de mestre Ramon per a qui vulguin conèixer-ne o aprofundir en la seva figura.

La Nadala és la cloenda d’aquest conjunt de publicacions lul·lianes. Consta de vuit articles que repassen la vida de Llull, l’Art (el sistema de pensament que ideà), el culte des de l’inici i fins a l’actualitat, les atribucions alquímiques, la producció literària i la repercussió en diversos àmbits del saber.

L’elaboració ha anat a càrrec de vuit especialistes de diverses universitats i institucions catalanes i internacionals: Fernando Domínguez (Universitat de Friburg de Brisgòvia), Josep Enric Rubio (Universitat de València), Lola Badia i Albert Soler (Universitat de Barcelona), Michela Pereira (Universitats de Florència i Siena), Óscar de la Cruz (Universitat Autònoma de Barcelona), Rafael Ramis i Pere Rosselló (Universitat de les Illes Balears).

La memòria de la Fundació Carulla

Les pàgines finals de la publicació recullen la memòria anual de la Fundació Carulla, on es posen a l’abast els premis, les activitats i les publicacions s’han desenvolupat durant el 2016. La Fundació Carulla estimula la creació de projectes, genera coneixement amb la voluntat de compartir-lo i sensibilitza socialment mitjançant actuacions en els àmbits de la cultura, l’educació i la societat.

Té com a tasca principal la dotació de premis culturals (com ara el Premi Lluís Carulla), socials (per exemple els Premis d’Actuació Cívica i els Premis Francesc  Candel) i educatius (com ara els Premis Baldiri Reixac i els d’Educació en el Lleure). A més, és la principal impulsora dels autors clàssics medievals catalans a través de l’Editorial Barcino i el club Amics d’Els Clàssics. Per últim, el Museu de la Vida Rural té un paper cabdal en la preservació del món rural del passat i en la reflexió del seu futur.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.