Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) Els Exercicis Espirituals d'Ignasi de Loiola, l'obra més important del fundador de la Companyia de Jesús i text de referència per a l'aprofundiment espiritual s'acaba de publicar de nou en català, en una edició bilingüe amb el text castellà original que acompanya la traducció catalana de Ramon M. Torelló, que s'ha revisat.

Ha estat gràcies a l'aposta de Fragmenta Editorial que ha volgut incloure aquest llibre en la seva col·lecció Sagrats i Clàssics, al costat de textos clàssics de les grans tradicions religioses.

L'obra s'ha presentat aquest dimecres 18 d'abril a Barcelona. Els jesuïtes Josep M. Rambla i Xavier Melloni han estat els encarregats de presentar-lo, acompanyats per Ignasi Moreta, director de Fragmenta i Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia. 

Tots quatre han celebrat la publicació d'aquesta obra. "Vam fundar Fragmenta per poder publicar llibres com aquest", assegurava el director de Fragmenta. Per la seva banda, Xavier Melloni agraeix que hagi vist la llum amb la consideració i el reconeixement d'un text clàssic. Ho és, afirmava Melloni, perquè ha passat la prova del temps, ja que toca el nucli dels grans temes de la condició humana i cap aproximació esgota la seva riquesa. 

Precisament des de Fragmenta Editorial, Ignasi Moreta, destacava un dels epílegs del llibre, de Roland Barthes, que s'acosta al text no des d'una lectura creient, sinó des de la literatura. Moreta valora el llibre més enllà de la seva condició de manual per a la pràctica dels Exercicis, perquè "conté un proposta interessant per a qualsevol persona amb inquietuds culturals i espirituals". 

L'autor de la introducció, que ha tingut cura de l'edició, Josep M. Rambla, expert en espiritualitat ignasiana, ha evocat l'origen dels Exercicis Espirituals. Es tracta, ha explicat, d'una pedagogia que neix de la pròpia autobiografia d'Ignasi de Loiola. A través de la seva experiència, des de Loiola fins a Manresa i després a Terra Santa, Ignasi, que viu un desig de fer grans coses, acaba descobrint que el què cal és no anticipar-se i deixar-se guiar per Déu. És a partir d'aquí que elabora els Exercicis Espirituals com a mètode. 

"Els Exercicis són el llibre de la pregunta, no de la resposta", afirma Rambla, "són una pedagogia espiritual per tal que la persona que els practica es trobi en Déu i d'aquesta manera es trobi a si mateix". 

Així ho explicava també Xavier Melloni, autor d'un dels epílegs del llibre, perquè "els Exercicis Espirituals ens porten a un Déu presència que està en tot". "Allò que s'ha cercat en el procés es troba al final: Déu en totes les coses i totes les coses en Déu". Destaca també Melloni que el text dels Exercicis ofereix quelcom universal, obrint el debat a l'entorn de la seva validesa per a persones no creients o que s'hi aproximen des d'una altra tradició religiosa. 

L'acte s'ha celebrat a la seu de Cristianisme i Justícia, centre que ha col·laborat en la publicació del llibre. El seu director Xavier Casanovas n'ha destacat el valor que té per al centre, ja que "els Exercicis són una ajuda per viure d'una manera no superficial sinó profunda i compromesa". 

Podeu veure més imatges de l'acte i el vídeo amb les intervencions dels ponents: