Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) Les Plataformes Apostòliques de la Companyia de Jesús, també a Catalunya, han posat en marxa els “Espais d’Escolta”, impulsats dins del Sistema d’Entorn Segur (SES). Aquests espais són una evolució de les comissions d’escolta que van sorgir en algunes poblacions arran de rebre denúncies per casos d’abusos que van tenir lloc en el passat en institucions o activitats de la Companyia de Jesús.

A partir d’aquesta experiència es va veure la necessitat de generar equips formats i preparats per acollir i escoltar a les persones que manifesten haver patit abusos de qualsevol tipus per part d’algun jesuïta o d’alguna persona relacionada amb les institucions de la Companyia de Jesús.

L’objectiu dels Espais d’Escolta és acompanyar i fer seguiment d’aquestes persones, al llarg del procés que viuen, responent a les seves necessitats en cada moment. En paraules de la coordinadora del Sistema d’Entorn Segur de la Companyia de Jesús a Espanya, Susana Pradera: “el que es pretén és, no només acollir en el primer moment en què la persona sol·licita ajuda, sino seguint estant a la seva disposició al llarg d’aquest procés”. Els espais d’escolta acullen i acompanyen la persona al llarg d’aquest procés, però no són espais de teràpia, suport legal o acompanyament espiritual, sino que recullen les necessitats de la persona atesa i, si cal i d'acord amb ella, la deriven cap als serveis de suport especialitzats que puguin ser necessaris.

Entre les persones que atenen els espais escolta hi ha tant jesuïtes com laics i laiques, que s’han format expressament, i han manifestat la seva disponibilitat i compromís per a aquesta labor voluntària.

Quan una denúncia per un possible cas d’abusos arriba a la Companyia de Jesús, s’activa el protocol d’actuació i s’ofereix a la persona la possibilitat de contactar amb l’espai d’escolta més proper al seu lloc de residència, independentment del lloc on s’haguéssin produït els fets denunciats. Igualment, qualsevol persona que hagi patit algun tipus d'abús en una institució de la Companyia i que senti la necessitat de compartir la seva vivència, pot ser acollida per l'espai d'escolta. El lloc d’atenció a les víctimes no es farà públic per salvaguardar la confidencialitat i preservar el dret a la intimitat de les persones que siguin ateses.

La posada en marxa dels Espais d’Escolta representa un pas més dins del treball del Sistema d’Entorn Segur que està realitzant la Companyia de Jesús en el conjunt de les seves institucions i activitats a Espanya. En el marc de la implementació d’aquest Sistema d’Entorn Segur (SES), les entitats de la Companyia de Jesús compten també amb un agent del SES, que és una persona de referència a cada centre o organització respecte a aquest tema. El Sistema d’Entorn Segur té obert el correu electrònic proteccion@jesuitas.es a disposició de les persones que vulguin comunicar qualsevol informació o denúncia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.