Vés al contingut
admin

(Arquebisbat de Tarragona) La Conferència Episcopal Espanyola (CEE) ha presentat la Memòria anual d’Activitats de l’Església catòlica corresponent a l’exercici 2015. Aquesta Memòria es presenta des de 2008 de forma més completa i millorada, després del compromís adquirit amb motiu del nou model d’assignació tributària .

El president de la CEE, cardenal Ricardo Blázquez, resumeix l’objectiu fonamental de la Memòria: «acostar a tots, un any més, l’activitat que ha dut a terme l’Església; la celebració dels sagraments, l’anunci de l’Evangeli, les obres caritatives socials i culturals que es realitzen gràcies al treball i el lliurament de milions de persones que amb el seu temps o els seus béns participen de la missió de l’Església conscients que això és també una aportació al bé de la societat».

La Memòria recull dades de diverses fonts, entre d’altres, les 69 diòcesis espanyoles i il·lustra la gran tasca que l’Església desenvolupa amb l’ús dels recursos obtinguts mitjançant les aportacions lliures dels contribuents. Amb tots aquestes dades es pot afirmar que, encara que valorar en termes econòmics l’aportació que realitza l’Església a la societat és una missió complexa, suposaria un estalvi de milers de milions d’euros per a les arques públiques. És més, la quantia que rep en concepte d’Assignació Tributària genera a la societat més del 138% de l’import rebut.

La tasca de l’Església

La Memòria es divideix en dues parts: la primera correspon a les dades de l’Assignació Tributària de 2015 i el repartiment de fons, i la segona a l’activitat que l’Església Catòlica realitza a casa nostra.

La Assignació Tributària i la seva distribució

El 2015, l’Església va rebre un total de 249.614.608 euros en concepte de l’Assignació Tributària dels contribuents.

La major part (199.718.758 euros) més del 80% es va distribuir a les diòcesis en funció de les seves necessitats generals. Cada diòcesi, un cop rebuda la quantitat que li correspon, procedeix al seu repartiment atenent les normes pròpies d’organització econòmica diocesana. Aquest import suposa de mitjana un 24% dels recursos disponibles per a les diòcesis, encara que per a les de menor grandària pot representar fins al 80% del total dels seus recursos. Es tracta d’un model de repartiment basat en la solidaritat i comunicació de béns, on prima la capacitat d’atendre les necessitats bàsiques, especialment les de les diòcesis amb menys recursos.

De la resta, un total de 48.154.626 euros es destina a partides generals com la Seguretat Social del clergat; centres de Formació eclesiàstics; funcionament de la CEE; aportació extraordinària per les Càritas Diocesanes, diverses activitats pastorals realitzades tant en l’àmbit nacional com a l’estranger; campanyes de finançament, suport a la Conferència de religiosos; ajudes per a construcció i rehabilitació de temples i a institucions de la Santa Seu, entre d’altres.

El romanent d’aquest exercici s’aplica al Fons d’estabilització del sistema.

Activitat de l’Església catòlica

En l’apartat dedicat a l’activitat celebrativa, es detallen les dades sobre la pràctica sacramental a Espanya. El 2015, hi va haver 231.254 baptismes, 240.094 primeres comunions, 51.810 matrimonis i 115.164 confirmacions.

A Espanya s’han celebrat més de 9,5 milions d’eucaristies a l’any i més de 10 milions de persones van assistir a Missa periòdicament, en les 22.999 parròquies ateses per 18.576 sacerdots.

Les activitats pastorals, sacramentals i d’atenció personal ofertes per l’Església suposen l’activació de gran quantitat de recursos humans; sacerdots, religiosos i seglars lliuren el millor d’ells mateixos al servei dels més necessitats, en un total de més de 47.030.000 d’hores de dedicació als altres.

Cada euro que s’inverteix en l’Església rendeix com 2,24 euros en el seu servei equivalent al mercat. Això és possible gràcies a l’entrega generosa de milers de persones que es realitza amb gratuïtat i eficàcia.

Activitat educativa: novetats 2015

Els centres catòlics concertats, a més de transmetre als joves els valors que es deriven de l’Evangeli, suposen un estalvi a l’Estat de 2.563.000 d’euros. Un estalvi que resulta de la diferència entre el cost d’una plaça en un centre públic i l’import assignat al concert per plaça, segons ofereixen les dades publicades pel Ministeri d’Educació.

Són 1.476.918 alumnes els que es formen en centres catòlics (8.649 alumnes més que el 2014).

Un estudi elaborat per la Memòria 2015 posa de manifest que la formació catòlica a les escoles genera importants beneficis en els alumnes i en la societat en comparació amb la mitjana espanyola; menors taxes de repetició en totes les etapes, menor despesa per alumne a l’any, redueix les diferències socials, menor índex de criminalitat i major tendència a les donacions.

A més per cada euro invertit en activitats educatives catòliques en col·legis es generen 5 euros de manera directa en la societat.

Activitat cultural

El patrimoni de l’Església és una font de riquesa i valor per a tota la societat. Un patrimoni que anualment suposa per a l’Església un gran esforç econòmic en rehabilitació, conservació i manteniment ordinari.

Les dades que s’ofereixen reflecteixen l’interès turístic que desperta el patrimoni cultural de l’Església. El 2015, la participació de milions de persones en peregrinacions, celebracions de Setmana Santa i festes populars de caràcter religiós així com les visites als béns immobles de l’Església va generar un impacte estimat en el PIB d’Espanya de 32.420 milions d’euros, (gairebé un 3% del PIB).

Activitat caritativa i assistencial

Com venia succeint en anys anteriors, en el context social actual, l’Església catòlica ha incrementat la seva activitat caritativa i assistencial. El 2015, un dels principals destins dels recursos de les diòcesis espanyoles va continuar sent les activitats assistencials que augmenta en relació a l’any anterior un 10%.

4.791.593 persones van ser acompanyades i ateses en algun dels 8.966 centres socials i assistencials de l’Església durant l’any 2015; és impossible separar aquesta tasca de l’activitat pastoral. Els voluntaris que dediquen el seu temps i els seus millors esforços als que més ho necessiten pertanyen a l’Església, han rebut l’anunci de la Bona Notícia i alimenten la seva fe en la comunitat eclesial. Aquesta experiència és la que dóna raó de ser a tota la seva activitat.

El valor de l’impacte de l’Església generat per l’activitat assistencial correspon a 589.629.655 euros, que equival al tercer lloc en el rànquing de comunitats autònomes en matèria de despesa assistencial, segons un estudi realitzat per la consultora KPMG.

Xtantos; darrere de cada X hi ha una història

Des de 2008, el sosteniment de l’Església depèn exclusivament dels catòlics i de totes aquelles persones que reconeixen la tasca que l’Església realitza. Els que lliurement vulguin fer-ho, poden marcar la casella de l’Església catòlica en la Declaració de la Renda. Un 0,7% dels seus impostos tindran aquesta finalitat, sense cost addicional per al contribuent. Ni pagarà més, ni li tornaran menys. A més és compatible amb marcar la casella dels anomenats “Altres fins socials”.

Per conèixer els comptes de l’Església

A més de la Memòria d’Activitats que es pot consultar a la web, totes aquestes dades estan disponibles al Portal de Transparència de la CEE, tant d’aquest any com dels anteriors. També s’ha realitzat un fullet divulgatiu del qual s’han fet un milió d’exemplars, i que ja ha començat a repartir-se per tot Espanya, encartat en diaris econòmics i en els principals diaris nacionals de caràcter general.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.