Vés al contingut
Catalunya Religió
Eduard Ibáñez
Galeria d'imatges

CR Aquest dilluns s’ha anunciat el nomenament de l’advocat Eduard Ibáñez com a Representant personal del Copríncep episcopal d’Andorra, l’arquebisbe Joan-Enric Vives. És el primer laic que assumeix aquest càrrec des de l'aprovació de la Constitució. El Representant personal és una figura històrica que representa en el dia a dia els coprínceps episcopals davant del Govern Andorrà, i de relació entre els dos caps d’Estat, el copríncep francès i el bisbe d’Urgell. Aquesta figura va quedar fixada en la Constitució andorrana aprovada per referèndum el 1993 i des de 2012 l’ocupava mossèn Josep M. Mauri. Eduard Ibáñez era fins ara l’adjunt a mossèn Mauri per decisió i nomenament de l’arquebisbe Vives des del juliol de 2022.  Ibáñez jurarà el càrrec avui al migdia en un acte sobri i solemne al Palau Episcopal de La Seu d'Urgell.

Josep M. Mauri Prior (Alzina de Moror, 1941), a qui relleva Ibáñez, continuarà exercint com a Vicari General de la Diòcesi d’Urgell, Director del Museu diocesà, Rector de les Parròquies que ja servia fins ara, i membre de diversos Patronats. Aquesta tarda Eduard Ibáñez i Josep M. Mauri seran rebuts pel Cap de Govern i el Síndic General de les Valls d’Andorra. 

D'altra banda, el nomenament també coincideix en els darrers anys de Joan-Enric Vives com a bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, que haurà de presentar la renúncia el 2024. Amb aquest relleu garanteix la continuïtat de l'equip de la Mitra i una transició fluïda pel que fa a les relacions amb el Govern d'Andorra. 

Nascut a Barcelona el 1969, Eduard Ibánez Pulido, és llicenciat en Dret i Doctor en Dret Penal per la Universitat de Barcelona (1992 i 2007), llicenciat en Filosofia per la Universitat Ramon Llull (2012), i té estudis de Teologia a la Facultat de Teologia de Catalunya. És advocat especialitzat en l’àmbit penal i penitenciari des del gener de 1993. 

La seva trajectòria professional l’ha desenvolupat principalment a l’àmbit social i durant 19 anys va ser director de Justícia i Pau de Barcelona. També va ser president de la Comissió General de Justícia i Pau d’Espanya (2010-2019). Des de la seva creació, fins al 2020 va ser president de la Fundació Catalunya Religió i un dels principals impulsors d’aquest projecte comunicatiu, on escriu el blog Apunts eticopolítics. Pertany al Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona.

També ha fet classes en diversos centres universitaris, com la Facultat de Filosofia de Catalunya, la Facultat d’Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés i la Facultat de Comunicació Blanquerna -de la Universitat Ramon Llull- i abans a l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona (ICESB). Durant dos anys va treballar com a tècnic a la Direcció General d’Afers Religiosos, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. 

Té molts articles a revistes especialitzades i ha publicat diversos llibres: L’Economia de Francesc, Editorial Claret (Barcelona 2020); La lluita per la llibertat religiosa i de consciència, Editorial Claret, (Barcelona 2019); La libertad religiosa: derecho humano fundamental, motor de progreso social, Comisión General Justicia y Paz de España (Madrid 2017). Està casat i té dos fills.

Temàtica
Territori
Persones

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.