×

Missatge d'avís

The service having id "_mobile_whatsapp" is missing, reactivate its module or save again the list of services.

Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Arquebisbat de Tarragona) La Federació de Comunitats Jueves d’Espanya, la Conferència Episcopal Espanyola, la Comissió Islàmica d’Espanya i la Federació d’Entitats religioses evangèliques han fet públic un comunicat conjunt davant les ofenses als sentiments religiosos.

En el text mostren la seva preocupació i tristesa per les constants i reiterades ofenses als sentiments religiosos dels fidels de les diferents confessions a l’estat. Davant d’aquesta situació demanen «respecte per a creients i no creients».

Les entitats signants es lamenten per la discriminació o delictes d’odi que es donen per motius religiosos i diuen que aquestes ofenses encara gaudeixen al nostre país d’una «tolerància social incomprensible». Afegeixen, també, que a Espanya es profanen temples i símbols, es fa burla i escarni públic dels referents més sagrats de la fe religiosa de milions de persones amb total impunitat i tolerància.

«Ho hem tornat a veure per Carnaval», diu la nota fent referència al pregó del Carnaval de Santiago de Compostela, «on cristians, jueus i musulmans, que amb diferents sensibilitats compartim el respecte o devoció per les persones de Jesús, maria i els sants dels textos bíblics, observem amb dolor un espectable vergonyós amb provocacions que ningú de nosaltres admetria si l’ofensa anés dirigida contra els sentiments o valors compartits d’altres col·lectius».

En aquesta nota conjunta també afirmen que la llibertat d’expressió no és un dret absolut ja que troba els seus límits quan es vulnera una altra llibertat o un altre bé jurídic protegit per les lleis com són la llibertat religiosa i els sentiments religiosos vinculats a aquesta llibertat.

Text íntegre del comunicat:

"Els sotasignats, representants de confessions religioses amb notori arrelament a Espanya, expressem la nostra preocupació i tristesa per les constants i reiterades ofenses als sentiments religiosos dels fidels de diferents confessions.

Els ciutadans d'aquest país, creients i no creients, hem emprès junts, des de fa molt de temps, el camí sense retorn cap a la convivència en llibertat i en pau dins el marc de les lleis, el reconeixement mutu i el respecte als drets humans.

Hem avançat molt, per exemple, en la nostra comprensió de la naturalesa perversa de sentiments, discursos i actes discriminatoris i d'odi per raons de raça, país d'origen, sexe, ideologia política, orientació sexual o religió. Ens hem dotat de lleis per dissuadir, perseguir i castigar les manifestacions més greus i extremes d'aquests comportaments.

I, el més important, i tot i que encara quedi molt per fer, hem aconseguit desenvolupar una sensibilitat social compartida que assenyala, exclou i ja no tolera, aquests comportaments.No passa el mateix, lamentablement, amb la discriminació o delictes d'odi per motius religiosos. Les ofenses contra els sentiments religiosos encara gaudeixen al nostre país d'una tolerància social incomprensible. A Espanya es profanen temples i símbols; es fa burla i escarni públic dels referents més sagrats de la fe religiosa de milions de persones, amb total impunitat i tolerància.

Ho hem tornat a veure en aquests carnavals, on cristians, jueus i musulmans, que amb diferents sensibilitats compartim el respecte o devoció per les persones de Jesús, Maria i els sants dels textos bíblics, observem amb dolor un espectacle vergonyós amb provocacions que cap admetríem si l'ofensa fos dirigida contra els sentiments o valors compartits d'altres col·lectius.

No entenem, per tant, aquesta tolerància i complicitat envers les ofenses religioses i ens resulta inacceptable que les mateixes pretenguin emparar-se en la llibertat d'expressió. La llibertat d'expressió, com se sap, no és un dret absolut. Té els seus límits, com tot dret, i no pot invocar-se per vulnerar una altra llibertat ni altre bé jurídic protegit per les lleis, com són la llibertat religiosa i els sentiments religiosos vinculats a aquesta llibertat, clarament definits i protegits en la nostra legislació.

Les confessions religioses representades en aquest comunicat volem seguir treballant amb la resta de la societat espanyola en el nostre compromís i contribució amb les causes de la pau, la tolerància, la integració i la convivència en llibertat en nom del bé comú. Només demanem respecte mutu, per a creients i no creients". 

Federación de Comunidades Judías de España

Conferencia Episcopal Española (Iglesia Católica)

Comisión Islámica de España

Federación de Entidades Religiosas Evangélicas de España