Vés al contingut
Catalunya Religió
20240228_170221
Fotografia: Vedruna.
Galeria d'imatges

Vedruna La Sala de la Columna de Vic ha acollit la presentació de la nova 'Ruta de Joaquima de Vedruna per la ciutat de Vic' que ha fet la Fundació Vedruna Catalunya Educació. L'acte ha tingut lloc aquest dimecres a la tarda en un acte celebrat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic. La presentació ha comptat també amb un breu recorregut de la mateixa ruta, a peu de carrer.

En aquesta ciutat la religiosa catalana va fundar la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna el 1826, fa prop de dos-cents anys. Aquest dimecres ha esdevingut de visita obligada per a aquesta família religiosa present a 25 països del món, però també per a tots aquells que col·laboren en la seva missió educativa, hospitalària i social.

L’alcalde de Vic, Albert Castells, ha agraït “la petjada històrica i enorme que ha deixat Joaquima a la ciutat”, alhora que ha reconegut que “l’educació sempre ha anat molt lligada a les congregacions religioses”. Castells ha subratllat el compromís del consistori amb el propòsit educatiu de Vedruna: “200 anys després ens sentim orgullosos d’ajudar-vos a realçar aquest compromís amb l’educació avui i que sigui per molts anys en el futur”.

La germana Vedruna Montserrat Espinalt, presidenta de la Fundació que agrupa la xarxa d’escoles Vedruna de Catalunya, ha recordat que Joaquima “no va néixer ni va morir a Vic”; però “sí que va sentir la ciutat com a seva i s'hi va arrelar durant més 40 anys de la seva vida”. En concret hi va estar “des del 1816 i fins al 1852, moment en què es va traslladar de forma definitiva a la Casa de Caritat de Barcelona”.

En aquest sentit, la germana Vedruna Mabel Burgell ha parlat de com es configura la història d’una ciutat i ha defensat que “les ciutats no són les pedres sinó que són les persones”. Burgell considera que “seguir les petjades de la nostra gent que ha valgut la pena és un deute històric, però també és un goig present, un motiu d’orgull i una font d’esperança, que ens fa molta falta”.

15 espais significatius en la història de Joaquima

En aquest cas, la ruta de Joaquima de Vedruna, segueix les petjades d’una “dona pionera, generosa, coratjosa i de vida evangèlica exemplar”, ha dit. Els espais on la ruta convida a aturar-se “no són llocs de pas, sinó llocs de vida”. Segons Burgell, Joaquima de Vedruna “en va fer itineraris que avui perviuen i que van ser escenaris de vivències importants”, com les “nits de vetlla acompanyant malalts infecciosos o soldats ferits a l’Hospital de la Santa Creu, dues nits cada setmana durant deu anys”.

“Entenem que la ruta és una aportació també a l’ampli patrimoni de la ciutat”, ha apuntat Ramon Rial, membre de l’equip de Formació de la Fundació Vedruna Catalunya Educació. Junt amb la germana Mabel Burgell, tots dos han estat els dos artífexs de la ruta. Rial ha explicat que l’itinerari inclou 15 espais significatius en la història de Joaquima de Vedruna. Des del Manso Escorial, on la religiosa catalana va fundar el 1826 la Congregació de les germanes Carmelites de la Caritat Vedruna, passant per la Casa de la Misericòrdia, el carrer Dues Soles i fins al convent de sant Domènec, entre altres llocs emblemàtics de la ciutat. El mapa es pot trobar a l’Oficina de Turisme de Vic i ofereix informació complementària sobre els espais visitats, amb textos i vídeos breus, accessibles des del mapa a través d’uns codis QR i des del web.

L’acte ha comptat amb la presència de la regidora de Turisme de la ciutat, Anna Alemany, de diversos membres del patronat de la Fundació Vedruna Catalunya Educació i de les direccions generals de les escoles Vedruna. També amb el director general de la Fundació, Josep Closa, que en acabar l’acte ha demanat d’ampliar el reconeixement a figura de Joaquima de Vedruna incloent-la entre les figures il·lustres que consten a l’edifici de l’Ajuntament.

La ruta és una iniciativa de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, amb seu a la ciutat de Vic, i en el marc dels actes de celebració dels 200 anys de la congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna. Les escoles Vedruna ja en el segle XIX van ser pioneres en l’educació i són hereves d’aquesta tradició de compromís social. Avui són la xarxa d’escoles d’iniciativa social més gran del país, amb presència en 33 municipis.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.