Vés al contingut
Catalunya Religió
pere tarrés

FUNDACIÓ PERE TARRÉS Les darreres crisis econòmiques i socials que hem anat vivint en els últims anys han passat factura a les famílies més vulnerables i han cronificat les situacions de pobresa. Així ho evidencien les darreres dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, segons les quals el 24% de la població de Catalunya i el 28% dels menors de 16 anys es trobaven el 2022 en risc de pobresa o exclusió social. I així també ho ha detectat la Fundació Pere Tarrés en la seva xarxa de centres socioeducatius, en els quals cada tarda acompanya emocionalment infants en situació de vulnerabilitat, els hi fa reforç escolar i hi programa activitats de lleure educatiu. I és que la precarització de les condicions de vida de moltes d’aquestes llars ha acabat repercutint de manera molt directa sobre els nens i nenes. Per això, la Fundació Pere Tarrés posa en marxa un any més la campanya 'Nadal solidari'.

L’objectiu és aconseguir donatius en benefici dels prop de 6.000 infants amb dificultats socioeconòmiques que l’entitat acompanya cada tarda en els 85 centres socioeducatius i centres oberts que formen part de la seva xarxa arreu de Catalunya i les Illes Balears.

La col·laboració de les empreses i institucions i de les persones a títol particular és clau en la campanya. Els donatius rebuts permetran desenvolupar nous programes d’acompanyament educatiu i emocional per a aquests infants que assisteixen als centres i també fer possibles projectes com el finançament de tractaments de salut oftalmològica i bucodental que les famílies no poden assumir o la rehabilitació i millora d’alguns dels espais educatius.

L’objectiu és que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats que la resta d’infants i puguin desenvolupar-se i créixer de forma positiva

Pel que fa als tractaments de salut, l’any passat la Fundació Pere Tarrés, amb la col·laboració de diverses clíniques dentals i gràcies als recursos obtinguts amb la campanya solidària i a d’altres donatius rebuts al llarg de l’any, va promoure diferents tractaments odontològics per a 54 infants. També, amb la col·laboració de la Fundació Barraquer, va realitzar revisions oftalmològiques a 32 infants de Barcelona. Com a conseqüència d’aquestes revisions, 5 nens i nenes van rebre atenció clínica i el programa va proporcionar ulleres a 12 infants.

Durant el 2022, també es va poder remodelar i repintar el pati del centre socioeducatiu Poblenou de Barcelona, on els infants fan esport i activitats a l’aire lliure, i es van poder atendre les llistes d’espera de famílies que volien accedir a alguns dels centres propis de la Fundació Pere Tarrés. L’any passat, la Fundació també va començar a gestionar un nou centre socioeducatiu a Sant Adrià del Besòs i va incorporar tres nous espais a la xarxa d’espais que coordina (els de la Fundació CEL Barcelona, el Centre les Arenes de Terrassa i la Fundació Privada Sant Vicenç de Paul de Figueres).

Es proposen aconseguir donatius per 6.000 infants amb dificultats socioeconòmiques dels 85 centres socioeducatius

En total, la Fundació Pere Tarrés dona suport a 85 centres socioeducatius diferents arreu de Catalunya i les Illes Balears: alguns són propietat de la Fundació Pere Tarrés, d’altres són de titularitat pública i els gestiona la Fundació i un tercer grup són centres privats adherits a la xarxa de recursos que coordina l’entitat. Cada tarda després de l’escola, 5.998 infants i joves assisteixen a un d’aquests espais.

L’objectiu d’aquests serveis és que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats que la resta d’infants i puguin desenvolupar-se i créixer de forma positiva, a través del reforç escolar, les activitats educatives i de lleure, el treball d’hàbits i l’acompanyament emocional i psicològic.

Recollida de joguines per als centres socioeducatius

A part d’aquesta acció solidària, la Fundació Pere Tarrés també posarà en marxa una segona campanya específica de recollida de joguines per a infants de famílies en situacions de risc social.

Les dificultats econòmiques generades aquests darrers anys han fet que moltes de les famílies dels centres que gestiona la Fundació s’hagin quedat sense recursos per cobrir les seves necessitats bàsiques d’higiene i alimentació, i en aquest context comprar regals per Nadal no és una prioritat.

L’objectiu de la iniciativa, que porta per títol “Cap infant sense joguines”, és que aquest Nadal els nens i nenes dels centres socioeducatius puguin gaudir i il·lusionar-se amb jocs i joguines com la resta d’infants.

Més de 12.000 oportunitats

Al llarg de l’any passat, la Fundació va atorgar en total 12.065 beques que van permetre que infants i joves en situació de vulnerabilitat participessin en activitats educatives i de lleure. Una xifra que, a més dels ajuts als 5.998 infants que assisteixen a un dels 84 centres socioeducatius esmentats, inclou també els 5.669 nens, nenes i joves que van participar el 2022 en activitats de lleure d’estiu becades, els 337 becats en colònies escolars i els 21 nois participants en el programa d’habitatges d’inserció laboral per a joves migrants.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.