Vés al contingut
Per Anna-Bel Carbonell Rios .
A Sini

La lectura de l’evangeli de Lluc on es descriu el naixement de Jesús, ens parla d’un Déu revolucionari que fa néixer el seu fill, no embolcallat d’or i poder sinó de tendresa i enmig d’una humanitat humil. Però els llums, les menges i els regals... promocionats per una societat ansiosa de poder material i fastuositat com és la nostra, molts cops oblida l’essència de l’origen del Nadal. Per altra banda, una imatge bucòlica del pessebre representada per precioses figures de materials com la fusta, el fang, el plàstic... ens porta a una visió idealitzada d’un fet transcendent pels cristians en associar aquest relat amb la imatge que recull el moment de joia que representa el Naixement.

Però si ens fixem en la realitat de les circumstàncies que ens relata Lluc, aquesta visió bucòlica se’ns desfà ràpidament donat que per començar, el motiu que porta a Josep i Maria a Betlem els converteix en immigrants, i recórrer la llarga distància entre Natzaret i Betlem estant Maria embarassada és una tasca complexa. No es un viatge amable.

A més l’estat de Maria, converteix la parella en objecte de crítica i totalment irregular des de el punt de vista social de l’època i, també dels nostres temps, situació que els impedeix trobar habitació i, per això, finalment, el Nadó neix en una establia, on el trobaran faixat en bolquers i ficat en una menjadora a l’escalf d’un bou i una mula i de tota la humanitat.

I aquest fet, el Naixement, serà comunicat primerament als pastors que guarden el ramat a les muntanyes. Un grup social considerat en aquells temps membres de les classes baixes, assimilables avui en dia a les persones més desfavorides, als immigrants arribats en pastera, a la família desnonada, a l’infant maltractat, al discapacitat rebutjat...que es creuen en el nostre camí, però que romanen tants cops invisibles.

, el conjunt d’aquestes circumstàncies ens mostra la voluntat de Déu de voler acollir sense distincions, la seva generositat en compartir un missatge d’integració fonamentat d’inici en aquells que no es tenen més que a ells mateixos, i a partir de la voluntat de seguir a Jesús, una persona trencadora i revolucionària, encara ara, confien en millorar el món que els envolta.

Perquè ja em direu el sentit que tindria aquest relat, si el Naixement hagués tingut lloc en un palau, envoltat de riqueses i personatges nobles, amb totes les facilitats... Potser el missatge hagués quedat en anècdota , i sens dubte no tindria la força que transmet i ha arribat fins els nostres dies, perquè el que és cert és que des de baix, des de la posició més humil, tot queda incorporat.

I, vet aquí tota aquesta reflexió sorgida com a fruit del sermó escoltat i viscut avui dia de Nadal.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.