Vés al contingut

“Tots tenim un àngel” és la campanya que un any més ha llençat Càritas Catalunya per aquest Nadal. Amb aquest lema es vol destacar el poder transformador que totes les persones tenim per canviar alguna cosa del nostre entorn que no ens agrada, que ens preocupa o que, senzillament, ens interpel·la. A més, aquest poder també ens capacita per ajudar i donar qualsevol tipus de suport a les persones que més ho necessiten.

Les persones que atenem a Càritas són vulnerables perquè es troben en una situació de risc d’exclusió social o bé es troben immerses en ella, amb totes les conseqüències que això comporta. Ja explicàvem en la presentació de les nostres memòries que en els darrers anys s’ha produït un major deteriorament de la situació de moltes famílies que ara, més que abans, veuen intensificada i cronificada la seva situació de pobresa econòmica i d’exclusió social. La pobresa és més severa i la privació material molt més greu que anys anteriors.

La manera d’actuar de Càritas es caracteritza per l’acompanyament a les persones que acudeixen a les nostres instal·lacions o a les parròquies de les nostres diòcesis en cerca d’un suport, per petit que sigui. El primer que troben és una persona, treballadora social o voluntària, que els ofereix atenció i escolta. El que pretenem és que aquest suport sigui l’inici d’una trajectòria que, malgrat els dificultats, porti a un apoderament personal i a creure molt més en si mateixes i en el seu potencial individual que cal estimular i dinamitzar creant oportunitats.

Tenir un àngel al costat, que pot ser qualsevol de nosaltres, suposa un reforç psicològic i emocional necessari per les persones que més ho necessiten. Pensem en les nostres experiències personals i en la sort que tenim quan podem compartir vivències, en lo bé que ens va parlar i explicar allò que sentim, veiem o necessitem, i en la felicitat que suposa ser escoltats, compresos i ajudats pels qui tenim al nostre voltant. Quantes i quantes coses hem fet gràcies als consells, recomanacions i orientacions dels qui ens han fet costat, sense els quals no les hauríem fet, i en lo bé que ens ha anat.

A més, tot i el suport que rebem, ens agrada sentir-nos protagonistes de les nostres vides i de les decisions que prenem en un marc de llibertat i d’esperança en el futur. Aquesta és una circumstància cabdal.

Si som capaços de fer aquest exercici comprendrem perfectament el que pot significar per a qualsevol persona no tenir l’oportunitat de gaudir d’aquest acompanyament i sentir-se sola i desemparada. També entendrem la necessitat de sentir-se capaç per tirar endavant i de creure en les potencialitats d’un mateix.

La nostra experiència a Càritas ens porta a posar l’èmfasi en el valor del voluntariat i de les petites accions, tant individuals com col·lectives. Per aquest motiu creiem fermament que qualsevol de nosaltres pot ser un àngel i convidem a la nostra ciutadania a que s’ho cregui.

Ara s’atansen dies de major reflexió e interiorització de les nostres accions quotidianes, les festes de Nadal sempre han suposat un moment per a fer-ho per la seva significació. Independentment de com se visquin, des de la fe cristiana o no, el Nadal representa una crida a l’esperança i la il·lusió que ens agrada compartir amb els nostres essers més estimats. Moments per a fer balanços i propòsits. Necessitem cercar noves oportunitat per a fer allò que no hem fet, o que no hem fet prou. Pensem en les persones que no ho poden fer o que se senten limitades a fer-ho.

Us convido a que en els nostres pensaments incloguem el nostre compromís transformador i d’acció solidaria. Que cadascú/na vegi on i com pot fer la seva aportació en la millora del nostre món i en especial de la nostra societat en la qual vivim i ens desenvolupem, on també hi participen, de forma molt visible, les persones més fràgils i vulnerables econòmica i socialment.

Assumim el nostre rol d’àngel. Estiguem atents al nostre entorn i oferim el nostre acompanyament i suport a qui més ho necessita.

Jesús de Natzaret, a qui fem protagonista en les festes de Nadal, va donar sentit a la seva vida acompanyant, donant testimoni i optant pels més febles. Si és el nostre referent (o un qualsevol) fem-ho explícit.

Rafael Allepuz, Director de Càritas diocesana de Lleida

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.