Vés al contingut

Editorial de la revista EL PREGÓ, núm. 583 (09/20)

En pàgines interiors els nostres lectors trobaran un petit informe («Quan TV3 parla de l'Església») sobre la política informativa dels Telenotícies (TN) de TV3 parlant de l’Església al llarg dels dos darrers anys.

Feia temps que en teníem curiositat, i ara, gràcies al confinament, l’hem poguda satisfer a bastament. Als arxius de TV3 hem trobat un total de 229 notícies –etiquetades sobretot com a «Església» (i en menor proporció com a «Religió, Càritas, capellans…») que han estat emeses entre el 21 de maig de 2017 i el 18 de juny de 2020. Semblaria que 229 notícies distribuïdes entre les 160 setmanes del període analitzat, és una bona proporció: una notícia cada setmana i mitja. Doncs, resulta que no. Perquè d’aquestes 229 notícies sobre l’Església, més de la meitat (132) es concentren en el curs 2018-2019.

D’aquestes 229 notícies, 89 parlen –amb qualsevol excusa– d’abusos sexuals que d’una forma o altra es poden relacionar amb persones o espais d’Església d’arreu del món i de les mesures que s’haurien de prendre, que s’han pres o no s’han pres (arreu del món). I d’aquestes 89 notícies sobre abusos, 60 es van emetre des del 19 de gener al 30 de març de 2019, fins a l’extrem que en cinc dies (entre el 4 i el 8 de febrer) es van donar vint notícies sobre el tema.

I arriba el dubte: Es tracta d’una informació o d’una campanya implacable contra l’Església amb l’excusa de la informació?

Al marge de l’objectivitat de moltes denúncies i de la gravetat dels fets denunciats, nosaltres denunciem directament el biaix informatiu sistemàtic amb què es van difondre els fets. Semblava com si els responsables dels TN volguessin convertir la denúncia d’uns fets (condemnables!) en un atac global i frontal contra l’Església, presentant l’Església com si no fos més que una caverna d’abusos…

No demanem –ni volem– per a l’Església cap tracte de favor. Demanem només que se li retiri el tracte de desfavor a què TV3 la té sotmesa. Exigim per a ella el mateix tracte de respecte democràtic que en un estat de dret és degut a tota institució cívica que no atempti contra el bé comú. No més, ni tampoc menys.

Molt cristians catòlics voldríem que la nostra Església es descarregués de feixugues hipoteques del passat: finançament, poder, clericalisme… És innegable que s’han fet passos, però no amb la celeritat que voldríem i que els nostres temps reclamen. Els informatius de TV3, en canvi, ha optat directament per carregar-se l’Església…

Algú hauria de recordar a TV3 que l’Església catòlica és l’associació privada més important de Catalunya. Segons el darrer «Baròmetre sobre la religiositat» del CEO (2016), el 58,0 per cent de la població es posiciona com a catòlic (el 2014 era un 52,4). I els responsables dels TN haurien de saber que l’Església no són una dotzena de bisbes i uns milers de capellans, frares i monges. L’Església som quatre milions llargs de ciutadans batejats (bisbes, capellans, frares i monges inclosos).

I quatre milions de ciutadans mereixem un respecte: voldríem poder dir sense reserves que TV3 és «la nostra»… (i no pas «la nostra… creu»!)

Pere Codina Mas

Temàtica
Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.