Vés al contingut
foto betty23abril23
Betty López-Pérez, doctorada en Dret, amb formació i experiència docent des de febrer de 2003. Actualment educadora del PFI de Fundació Comtal | Fundació Comtal.

La immigració és un fenomen que ha agafat força en les últimes dècades. És així com els països que han tingut històricament una economia pròspera i conseqüentment una qualitat de vida satisfactòria, s'han convertit en el lloc preferit de destinació dels qui, de manera individual o acompanyats de la seva família, es decanten per partir del seu lloc d'origen.

Parlar d’immigració podria resultar insignificant si tens la idea que l'immigrant surt del seu país i decideix anar-se a un altre amb diferents costums, cultura, dinàmiques socials, sistema econòmic i fins a diferent idioma per la seva pròpia voluntat, però aquesta premissa no resulta tan senzilla, ja que darrere de cada elecció se suma una renúncia i això implica tot un procés complex d'adaptació i resiliència en el qual la simple quotidianitat en un nou lloc, pot implicar afectacions psicològiques, emocionals, mentals i físiques que mereixen visibilitzar-se i tractar-se, lluny de conjectures i prejudicis.

Si parlem de situacions generadores del fenomen migratori podem trobar: la falta d'oportunitats educatives i de formació, la seguretat ciutadana, preocupació i por al delicte; la inestabilitat econòmica; la persecució política, ètnica, ideològica, religiosa o aquella relacionada amb la identitat i orientació sexual o la reagrupació familiar, entre moltes altres.

Però per parlar de la realitat que vivim en els centres educatius, necessàriament haurem de posar la mirada en els immigrants menors d'edat, per tractar-se d'una població en estat de vulnerabilitat en la qual haurien de confluir tots els esforços governamentals, institucionals, professionals i humans.

Els immigrants menors d'edat i l'entorn educatiu

Els esforços governamentals i legislatius són molts, no obstant, continuen existint traves i accions lesives cap als immigrants en l'entorn educatiu que podem identificar com a actes de discriminació per raça, religió, gènere i cultura; dificultat idiomàtica; assetjament escolar i actes de violència i falta de tutorització i acompanyament a les víctimes i als agressors potencials. Tal com es va expressar la Comissió d'Educació i Sensibilització Social en l'Informe Anual 2022, “Situació de les Persones Migrants i Refugiades a Espanya”, i en referència a l'accés a l'educació i el sosteniment en el sistema educatiu espanyol dels immigrants menors d'edat, donades les realitats a l'aula i en els centres de formació.

Així doncs, dur a terme accions formatives en un entorn migratori comporta molts reptes que són visibles directament en el terreny - al pati, a l'aula i en els passadissos-, enfront dels quals la normativa corresponent sol ser insuficient, donada la complexitat i singularitat de cada jove.

Tot això, porta als centres educatius com a institució i als formadors com a professionals, a redoblar esforços per a comprendre, visibilitzar i enfrontar les necessitats i les diferències dels estudiants, entre els quals es compten els provinents d'altres orígens. És aquí on hauríem d'enfortir l'impuls de la comunitat educativa a preparar-se, actualitzar-se i formar-se permanentment per a contribuir assertiva i encertadament en un procés de tanta complexitat com la immigració.

Aquest treball està en construcció, atès que la població que se situa entre l'adolescència i la primera joventut, àvids de formar-se de nous i millors reptes, busquen que la societat de destí els ofereixi mitjans educatius suficients i accessibles. Tot això amb l'objectiu de buscar una ocupació, regularitzar la seva situació administrativa i adaptar-se integralment a la seva nova situació política i social.

Però la realitat que es troben és una altra molt diferent, un sistema educatiu que ha de continuar treballant per a generar oportunitats educatives en igualtat de condicions, independentment de la situació vital de cada jove, i personal docent amb necessitat d'actualitzar eines per a afavorir la inclusió d'aquest col·lectiu.

Betty López,

Educadora del PFI de Fundació Comtal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.