Vés al contingut

Josep Maria Fisa, delegat episcopal de Justícia i Pau

Barcelona acollirà, del 3 al 5 d'octubre, la Trobada Internacional per la Pau, que cada any organitza la Comunitat de Sant'Egidio, i que reuneix al voltant de 500 personalitats d'arreu del món. No és una trobada més. És una trobada que pot ser un punt d'inflexió en la història d'aquests anys que han donat continuitat a aquella primera trobada de Joan Pau II a Assís, el 27 d'octubre del 1986. Aleshores, la foto del Papa, costat per costat, amb una àmplia representació de líders religiosos del món, va marcar un camí. Segurament l'itinerari més sòlid d'un ecumenisme per la via de la contribució comuna cap a la pau del món. Assís, pàtria de Sant Francesc, també parlava per sí sol. Allà, un home va emprendre una renovació espiritual des de l'esperit evangèlic de l'agermanament sense fronteres de cap mena.

Per què un punt d'inflexió? Perquè els temps han madurat. Perquè és més urgent que mai refer ponts de diàleg i reconciliació. Perquè en un món tan globalitzat ja no és possible viure sense un consens ètic fonamental que respecti la dignitat de la persona humana i les seves comunitats organitzades. I aquest compromís comú dels pobles de la terra pot trobar una base ferma en els valors i els ideals de les diverses religions del món. Ho deia Benet XVI en la trobada de l'any passat a Cracòvia:

"És especialment important el paper que les religions poden i han de fer per a promoure el perdó i la reconciliació contra la violència, el racisme, el totalitarisme i l'extremisme que desfiguren la imatge del Creador...i porten al menyspreu de l'home mateix".

La Declaració Universal dels Drets Humans va posar els fonaments d'una consciència moderna de la dignitat de la persona humana però els seus principis troben una fonamentació encara més profunda en una consciència religiosa que afirma que la persona humana està entroncada en la realitat última de Déu. Som fills de Déu. La dignitat de la persona humana és, per tant, sagrada, inviolable. I totes les persones del món ho som sense cap mena d'ombra de desnivell. Som germans.

Construir La Família dels Pobles és també el compromís de Justícia i Pau i per això ens sentim ben units al treball de la Comunitat de Sant'Egidio de Barcelona, que organitza aquesta trobada juntament amb l'Arquebisbat. Des del diumenge dia 3 d’octubre a la Basílica de Santa Maria del Mar fins al dimarts dia 5 a la Plaça de la Catedral, Barcelona viurà els 25 anys de l'esperit d'Assís.

"Que a Barcelona s'obri un nou camí de diàleg, l'únic camí assenyat per al futur de la humanitat".

Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.