Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .
Sindicalistes

(Iván Molinos) L’equip de Pastoral Obrera de Nou Barris volem iniciar una reflexió sobre la militància en els sindicats per part dels membres dels nostres moviments d’Església: la JOC, l’ACO i la GOAC.

Avui el món de treball és canviant i precaritzador en múltiples fórmules que volen escapar-se de les relacions laborals conegudes i desvetllen nous reptes. Fins ara, per exemple, la presencialitat del treball facilitava que els companys es coneguessin, es tractessin diàriament i es trobessin a l’hora del cafè. A moltes empreses, sobretot les que es mouen en l’àmbit de la intel·ligència artificial i de les plataformes digitals, aquest espai de convivència no existeix, cosa que no facilita compartir necessitats i experiències ni organitzar-se sindicalment, a banda que no existeix encara una regulació adequada per a aquestes noves situacions. Un altre motiu greu d’inhabilitació sindical és la situació irregular de molts immigrants a qui es neguen els permisos de treball i que viuen situacions extremes de fragilitat i precarietat. En aquestes condicions es fa molt difícil reclamar formalment contra els abusos.

Amb aquesta anàlisi, la preocupació pels conflictes armats existents i amb un govern progressista feble al congrés de diputats, creiem necessari organitzar un espai de reflexió i cooperació en l'organització en el treball. I volem fer-ho també des d’una perspectiva d'Església, que avui també ha de prendre posició en temes crucials si vol mantenir-se en el futur i si vol ser fidel a l’Evangeli en la cura d’aquelles persones més vulnerables.

Creiem important establir objectius de coordinació amb els sindicats més representatius, en aspectes sociopolítics com l'educació pública, la sanitat o l'elevada pujada de preus del menjar. Tot plegat per ajudar aquelles persones que tinguin aquest tipus de situacions en les diferents empreses a organitzar-se en els sindicats. Per augmentar la seva representativitat, per fomentar una negociació col·lectiva que assoleixi una millora salarial en els diferents sectors. Volem promoure espais de trobada en les diferents ciutats de Catalunya perquè els sindicats puguin tenir una presència en els barris que connecti amb la realitat social i amb els diferents moviments socials. Perquè les necessitats dels treballadors i treballadores van més enllà de les estrictes condicions laborals i reclamen millores en el transport o ajuts a la dependència, a l’ autonomia personal, etc.

Volem treballar també amb les organitzacions polítiques properes a les reivindicacions del món del treball i social, promovent sinèrgies institucionals i propostes programàtiques en els allà on sigui possible. Fomentant els valors del cristianisme social des d'una perspectiva progressista i actual que connecti amb els joves i persones que col·laboren en el voluntariat (com el Banc d’Aliments, per exemple) i que treballen per bastir un món millor.

Per això us convidem a la primera de les nostres trobades: dissabte, 3 de febrer, a les 10,30, ens trobarem a Sant Pau del Camp (Carrer de Sant Pau, 101, Barcelona). La nostra reflexió partirà d'un cine-fòrum amb la pel·lícula de Ken Loach Sorry we missed you.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.