Vés al contingut
Per Pastoral Obrera de Catalunya .
Accidents laborals a Sant Feliu

(Mercè Solé) Heroicament per part dels assistents, i enmig d’un soroll eixordador, va tenir lloc l’acte que l’equip de Pastoral Obrera de Sant Feliu va celebrar el passat dijous 25 d’octubre al Prat de Llobregat. De fet avui, 28 d'octubre, se celebra el Dia Internacional de la Seguretat i Salut Laboral. L'acte va posar l’accent en els accidents laborals i les malalties professionals, amb una primera part de taula rodona i una segona de pregària. I un acte que es va voler fer a l’aire lliure, a l’atri de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau, que és al costat de la plaça de l’Ajuntament. I així va ser com a més a més de prendre part en una activitat ben interessant, els participants van poder experimentar els mals que l’excés de soroll causa a tants treballadors i treballadores.  Perquè, una bona colla van estar protestant davant de l’ajuntament, armats de contundents vuvuzeles, petards i megàfons, i alternant insults a l’alcalde amb les seves reivindicacions (gens laborals, per cert). Ningú no els pot negar la perseverança: gairebé tres hores de concentració!

La Pastoral Obrera, més discreta, va començar la seva taula rodona, que va comptar amb l’aportació de dos companys de la CGT (Antonio Molina, responsable de Salut Laboral de la CGT al Baix Llobregat, que es va posar malalt i va enviar la seva comunicació per escrit i Andon), David Fernández, bomber en actiu i membre del col·lectiu “Bombers indignats”, Llum Mascaray, docent i membre d’USTEC-STEs (IAC) i Cristina Torres, secretària d’acció sindical de CCOO de Catalunya.

La qüestió de fons abordada són els accidents laborals, perquè el 2023 van morir a Catalunya 120 persones per accident laboral. Si fem el còmput a tot Espanya, són 721 persones: gairebé dues cada dia. Una situació greu, clarament evitable, davant la qual no podem fer veure que no existeix. Els participants a la taula van assenyalar que no és que no estigui regulada la prevenció, sinó sobretot que no s’aplica o s’aplica malament. De causes n’hi ha moltes: des de l’excés de confiança dels treballadors, a la manca d’inspeccions laborals, a la subcontractació excessiva o la poca  o nul·la formació que s’imparteix al respecte. Per no parlar de tota l’economia submergida, que manté en els llimbs legals molts treballadors d’origen immigrant que tampoc no poden regularitzar la seva situació per manca de papers i que són els més exposats a males pràctiques causa d’accidents. Moltes empreses, grans o petites, veuen la prevenció senzillament com un innecessari increment de costos. L’atenció als treballadors ferits o emmalaltits en el context laboral es confia a les mutualitats, que no sempre són prou àgils ni prou imparcials a l’hora de determinar l’origen d’algunes malalties o de determinar la durada d’alguns tractaments. En aquest sentit, tots els membres de la taula van coincidir a assenyalar que és tan imprescindible com possible acabar amb els accidents, i que el treball sindical sol ser garantia d’una reducció dràstica dels accidents.

Un color a part va tenir la intervenció de Llum Mascaray, que va centrar la seva intervenció en les causes d’estrès entre els docents i que acaben provocant la síndrome del “burnout”.

L’acte va finalitzar amb una breu pregària per les víctimes dels accidents laborals i per les seves famílies, així com per la nostra implicació i compromís en l’erradicació de les causes que els provoquen.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.