Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta, 12 de setembre de 2013
L’Evangeli és exigent, demana “coses fortes” a un cristià: capacitat de perdonar, magnanimitat, amor pels enemics... Només hi ha una manera per posar-les en pràctica, afirma el papa Francesc: “contemplar la Passió, la humanitat de Jesús” i imitar l’actitud de la seva mare. I és precisament a la Mare de Déu, de la qual avui l’Església celebra el “Sant Nom”, que el pontífex ha dedicat la primera reflexió de l’homilia matutina. Abans, la festa d’avui s’anomenava el “Dolç Nom de Maria”. Després la definició va canviar, “però en la pregària ha quedat aquesta dolçor del seu nom”.
“Avui necessitem la dolçor de la Mare de Déu per entendre aquestes coses que Jesús ens demana, oi? Perquè es tracta d’una llista que no és pas fàcil de viure. Estimeu els enemics, feu el bé, deixeu en préstec sense demanar res a canvi... A qui et pega en una galta, para-li també l’altra, a qui et vol prendre el mantell, no li neguis el vestit... Són coses fortes, oi? Però tot això ja ho va viure la Mare de Déu a la seva manera: és la gràcia de la bondat, de la humilitat”.
Sant Pau, en la Carta als Colossencs de la litúrgia del dia, també convida els cristians a revestir-se de “sentiments de tendresa, de bondat, d’humilitat”. Aleshores “tot seguit arriba la nostra pregunta: però com puc fer-ho, això? com em preparo per fer tot això? què he d’estudiar per fer això?”. La resposta és ben “clara”: “nosaltres, amb el nostre esforç no podem fer-ho. Nosaltres això no ho podem fer. Només una gràcia pot fer-ho en nosaltres”. I aquesta gràcia passa per un camí ben precís:
“Pensar només en Jesús. Si el nostre cor, si la nostra ment és amb Jesús, el triomfador, el qui ha vençut la mort, el pecat, el dimoni, tot, podem fer això que ens demana el mateix Jesús. Si no estem amb Jesús no ho podem fer, això. És una gràcia: és la gràcia que ve de la contemplació de Jesús”.
En particular, hi ha un aspecte de la vida de Jesús cap al qual cal que s’adreci la contemplació del cristià: la seva Passió i la seva “humanitat sofrent”. “I d’aquesta manera – ha repetit el papa amb insistència-, a partir de la contemplació de Jesús, de la nostra vida amagada amb Jesús en Déu, podem portar endavant aquestes actituds, aquestes virtuts que el Senyor ens demana. No hi ha un altre camí”.

“Pensar en el seu silenci humil: aquest serà el teu esforç. Ell farà la resta. Ell farà tot el que ens falta. Però has de fer això: amagar la teva vida en Déu amb Crist. Això es fa amb la contemplació de la humanitat de Jesús, de la humanitat sofrent. No hi ha un altre camí: no n’hi ha. És l’únic. Per ser bons cristians, contemplar la humanitat de Jesús i la seva humanitat sofrent. Per donar testimoni, per poder donar testimoni, això. Per perdonar, contempla Jesús sofrent. Per no odiar els altres, contempla Jesús sofrent. Per evitar la xerrameca contra els altres, contempla Jesús sofrent. L’únic. Amaga la teva vida amb Crist en Déu: aquest és el consell que ens dóna l’apòstol. És el consell per arribar a ser humils, bons, magnànims, tendres”.
Traducció: Marta Nin


Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.