Vés al contingut

Homilia del papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dimarts 12 d'abril de 2016

La persecució és el pa quotidià de l’Església. Ho ha reafirmat el papa Francesc durant l’homilia de la missa celebrada a Casa Santa Marta. Com li va passar a Esteve, el primer màrtir, o als “petits màrtirs” assassinats per Herodes, també avui –ha afirmat el papa– tants cristians són assassinats per la seva fe en Crist, mentre que altres són perseguits “educadament” perquè volen manifestar el valor de ser “fills de Déu”.

Existeixen persecucions sanguinàries, com ésser devorat per animal ferotges per l’alegria del públic a les grades, o saltar per l’aire degut a una bomba a la sortida de la Missa. I persecucions amb guants blancs encobertes de “cultura”, aquelles que t’arraconen en un punt de la societat, que arriben a treure’t de la feina si no t’adeqües a les lleis que “van contra Déu Creador”.

Màrtirs de tots els dies

El relat del martiri d’Esteve, descrit en el passatge del Fets dels Apòstols proposat per la litúrgia d’avui ha inspirat al papa a fer algunes consideracions sobre una realitat que des de feia dos mil anys és una història dins de la història de la fe cristiana, a saber, la persecució:

“La persecució, jo crec, és el pa quotidià de l’Església. Jesús ho ha dit. Nosaltres quan fem una mica de turisme per Roma i anem al Colisseupensem que els màrtirs eren aquells assassinats pels lleons. Però els màrtirs no van ser nomes aquells o aquells altres. Son homes i dones de tots els dies: avui, el dia de Pasqua, només fa tres setmanes... aquells cristians celebraven la Pasqua al Pakistan van ser martiritzats precisament perquè celebraven el Crist Ressuscitat. I així la història de l’Església va davant amb els seus màrtirs.

“Educades”persecucions

El martiri d’Esteve va donar lloc a una cruel persecució anticristiana a Jerusalem, semblant a la que avui pateix qui no es lliure de professar la seva fe en Jesús. “Però –ha observat Francesc– hi ha altres persecucions de les que no es parla tant,” una persecució “disfressada de cultura, disfressada de modernitat, disfressada de progrés”:

“És una persecució –jo diria irònicament– “educada”. És quan es persegueix l’home per no confessar el nom de Crist, sinó per voler tenir i manifestar els valors del Fill de Déu. És una persecució contra Déu Creador en la persona dels seus fills! I així podem veure tots el dies que les potències obliguen a anar per aquest camí i una nació que no segueix aquestes lleis modernes, cultes o, al menys,que no volen tenir-les en la seva legislació, és perseguida educadament. És una persecució que treu a l’home la llibertat, fins i tot l’objecció de consciència!”

La gran apostasia

"Aquesta és la persecució del món” que “treu llibertat”, mentre Déu –ha afirmat el papa- ens ha fet lliures” per donar testimoni del Pare que ens ha creat i de Crist que ens ha salvat”. I aquesta persecució –ha afegit– també té un cap:”el cap de la persecució “educada”, Jesús l’ha nomenat: el príncep d’aquest món. I quan les potències volen imposar actituds, lleis contra la dignitat del Fill de Déu, persegueixen a aquest i van contra Déu Creador. És la gran apostasia. Així la vida dels cristians va endavant amb aquestes dues persecucions. També el Senyor ens ha promès que no s’allunyarà de nosaltres. Estem atents! No caigueu en l’esperit del món. Estiguin atents, però vagin endavant... Jo estaré mb vostès”.

Traducció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.