Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta 3 de juny de 2013
El papa ha desenvolupat la seva homilia a partir de l’Evangeli del dia, sobre la paràbola dels vinyataires malvats, i ha destacat “tres models de cristians en l’Església: els pecadors, els corruptes i els sants”. Francesc ha observat que sobre els pecadors “no cal parlar-ne gaire, perquè tots nosaltres ho som”. Ens coneixem “per dins i sabem què és un pecador. I si algú de nosaltres no se sent així, que el visiti el metge espiritual”, perquè “alguna cosa no funciona”.
La paràbola, però, ens parla d’una altra figura, dels qui volen “ensenyorir-se de la vinya i han perdut la relació amb l’Amo de la vinya”. Un Amo que “ens ha cridat amb amor, ens custodia, però després ens dóna la llibertat”. Aquestes persones “s’han sentit fortes, s’han sentit autònomes de Déu”.
“Aquests, a poc a poquet, han relliscat en aquella autonomia, l’autonomia de la relació amb Déu: ‘Nosaltres no necessitem aquell Amo, que no ens vingui a molestar!’. I anem endavant així. Aquests són els corruptes! Els qui eren pecadors com tots nosaltres, però han fet un pas endavant, com si s’haguessin consolidat en el pecat: no necessiten Déu! Però només ho sembla, perquè en el seu codi genètic necessiten Déu. I com que això no ho poden negar, es fan un déu especial: ells mateixos són déu. Són els corruptes”.
Això “també és un perill per a nosaltres”. En les “comunitats cristianes”, els corruptes pensen només en el seu propi grup: ‘És bo, és bo. És dels nostres’ - pensen- però, en realitat, “són per a ells mateixos”.

“Judes va ser el primer: de pecador avar va acabar en la corrupció. És un camí perillós el camí de l’autonomia: els corruptes són uns grans desmemoriats, han oblidar aquest amor amb el qual el Senyor va fer la vinya, els va fer a ells! Han tallat la relació amb aquest amor! I ells es tornen en adoradors de si mateixos. Quin mal fan els corruptes a les comunitats cristianes! Que Déu ens lliuri de relliscar en aquest camí de la corrupció”.
En relació als sants, el papa ha recordat el cinquantè aniversari de la mort del papa Joan XXIII, “model de santedat”. En l’Evangeli d’avui, ha afegit, els sants són els qui “van a cobrar el lloguer” de la vinya. “Ells saben què els espera, però ho han de fer i fan el seu deure”.

“Els sants, els qui obeeixen el Senyor, els qui adoren el Senyor, els qui no han perdut la memòria de l’amor, amb el qual el Senyor ha fet la vinya. Els sants en l’Església. I de la mateixa manera que els corruptes fan tan mal a l’Església, els sants fan tan bé. Dels corruptes, l’apòstol Joan diu que són l’anticrist, que són enmig nostre, però que no són nostres. Dels sants la Paraula de Déu ens parla com de llum, els qui seran davant del tron de Déu, en adoració".
"Demanem avui al Senyor la gràcia de sentir-nos pecadors, però pecadors de veritat, no pecadors en general, sinó pecadors per això, per allò i per allò altre, concrets, amb la concretesa del pecat. La gràcia de no tornar-nos corruptes: pecadors sí, corruptes no! I la gràcia d’anar pel camí de la santedat. Que així sigui”.
Traducció: Marta Nin

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.