Vés al contingut

Àngelus del papa Francesc a la Plaça de Sant Pere del Vaticà
27 de juliol de 2014

Estimats germans i germanes, bon dia!

Les breus similituds proposades per la litúrgia d'avui són la conclusió del capítol de l'Evangeli de Mateu dedicat a les paràboles del Regne de Déu (13:44-52). Entre ells hi ha dues petites obres mestres: les paràboles del tresor amagat al camp i la perla de gran valor. Ens diuen que el descobriment del Regne de Déu pot ocórrer de sobte com el pagès que llaurant troba un tresor de manera inesperada; o després d'una llarga recerca, el comerciant de perles finalment va trobar la perla de gran valor tan llargament somiada. Però en qualsevol cas, el fet principal segueix sent que el tresor i la perla valen més que tots els altres béns i, tant l'agricultor com el comerciant, quan els troben, renuncien a tota la resta per comprar-los. Ells no tenen la necessitat de fer grans raonaments, de pensar, de reflexionar: immediatament s'adonen del valor incomparable d'allò que han trobat, i estan disposats a perdre-ho tot per tenir-ho.

Així és el Regne de Déu: qui el troba no té dubtes, sent que és allò que estava buscant, esperant i que respon a les seves aspiracions més autèntiques. I realment és així: els que coneixen Jesús, qui el va conèixer personalment, resta fascinat, atret per tanta bondat, tanta veritat, tanta bellesa, i tot amb gran humilitat i senzillesa. Buscar a Jesús, trobar a Jesús: aquest és el gran tresor!

Quantes persones, quants sants i santes, llegint amb el cor obert l'Evangeli, han estat tan impressionats per Jesús, per a ser convertits a Ell. Pensem en Sant Francesc d'Assís, ell ja era cristià, però un cristià d'"aigua de roses". Quan va llegir l'Evangeli, en un moment decisiu de la seva joventut, va conèixer Jesús, i va trobar el Regne de Déu i llavors tots els seus somnis de glòria terrenal van desaparèixer. L'Evangeli et fa conèixer Jesús veritablement, et fa conèixer Jesús viu; et parla al cor i canvia la teva vida. Aleshores sí, deixa-ho tot. En realitat es pot canviar la forma de vida, o seguir fent el que feia abans, però ets un altre, has nascut de nou: has trobat alguna cosa que té sentit, el que li dóna gust, que dóna llum a tots, fins i tot davant les dificultats, fins i tot als qui pateixen i fins i tot a la mort.

Llegir l'Evangeli. Llegir l'Evangeli. Ja n’havíem parlat, recordeu? Cada dia, llegir un passatge de l'Evangeli; i també portar un petit Evangeli amb nosaltres, a la butxaca, a la bossa, també a la mà. I allà, llegint un passatge, trobem Jesús. Tot adquireix sentit quan allà, a l'Evangeli, trobes aquest tresor, que Jesús anomena "el Regne de Déu," és a dir, Déu que regna en la teva vida, en les nostres vides; Déu que és amor, pau i alegria en cada home i en tots els homes. Això és el que Déu vol, és això perquè Jesús es va lliurar a si mateix a morir en una creu per alliberar-nos del poder de les tenebres i avançar en el terreny de la vida, la bellesa, la bondat, l'alegria. Llegir l'Evangeli és trobar Jesús i tenir aquesta alegria cristiana, que és un do de l'Esperit Sant.
Estimats germans i germanes, l'alegria d'haver trobat el tresor del Regne de Déu brilla, ja ho veieu. El cristià no pot amagar la seva fe, ja que brilla a través de cada paraula, cada gest, fins i tot en allò més simple i quotidià: traspassa l'amor que Déu ens ha donat mitjançant Jesús. Preguem, per intersecció de la Verge Maria, perquè vingui a nosaltres i al món sencer el seu Regne d'amor, de justícia i de pau.

Traduccció: Paloma Llorente –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.