Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

Tres preguntes clares, directes i de gran profunditat: «Si jo no m’ocupo de mi, qui ho farà? Però si jo només tinc cura de mi, què soc? I si ara no faig el que haig de fer, quan ho faré?» [Mixnà, Pirqué Avot 1,4]. Aquest text forma part del Talmud, llibre dels jueus que recull la saviesa rabínica i que integra la Torà o Llei escrita amb els comentaris i interpretacions dels rabins en dos compendis: el primer, la Mixnà, i el segon, la Guemarà.

La primera pregunta: «Si jo no m’ocupo de mi, qui ho farà?» El punt de partida correspon a la pròpia realitat personal. Ocupar-me de mi, què implica? Entrar al meu santuari interior, ser conscient de les meves necessitats, escoltar el meu cos, detectar les meves dificultats, cultivar els dons que he rebut, viure l’existència des del meu centre profund, treballar l’harmonia, actuar segons el bé… Si no tinc el meu jo veritable ben assentat, l’ego camparà lliure fent estralls.

La segona pregunta: «Si jo només tinc cura de mi, què soc?» Aquest interrogant apunta en dues direccions: (a) evitar el risc de viure pendent del propi melic, com si no existís ningú més, i (b) deixar en evidència que no tenir cura dels altres mostra la pèrdua de l’alteritat, el poder de l’egoisme i la incapacitat d’estimar. La pregunta no admet subterfugis: què soc? La resposta és demolidora. Si em desentenc dels altres, no augura res de bo. Però moltes històries tenen un denominador comú: l’imperi de l’egoisme descarnat.

La tercera pregunta: «Si ara no faig el que haig de fer, quan ho faré?» La temptació és permanent: postergar, deixar per demà el que pugui fer avui, ja veurem… Formular propòsits sense complir-ne cap. Es tracta de viure avui i aquí. Viure ancorats en el present. Sense dilacions. Sense distraccions. Sense refugiar-se en la nostàlgia del passat. Sense somiar en les meravelles del futur, però sense fer cap passa en la bona direcció.

Cada dia, quan al capvespre o a la nit reviso la meva jornada, aquestes tres preguntes em poden ser de gran ajuda, sempre que es responguin amb sinceritat.

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.