Vés al contingut
Per Lluís Serra Llansana .
A Gerasa

No va ser cap frase fugaç pronunciada a micròfon obert, sinó la resposta de Marina Geli, consellera de Salut, a una pregunta en el context d’una entrevista al diari Avui (21/12/2009). La frase va passar de la pàgina 21 a la portada amb bona tipografia: «Si als 16 ja es pot treballar, no cal permís per avortar.» Em va sorprendre tant la feblesa argumental, que salta a primera vista, que no em creia el que llegia.

En quines condicions treballa una noia als 16 anys? La consellera podria fer una llista de noies que treballen als 16 anys? En coneix cap, fins i tot dins del seu mateix departament? En què treballa? La majoria de feines, especialment en l’àmbit de la responsabilitat, les tenen vetades. S’entén que puguin iniciar una fase d’aprenentatge, on no es pren cap decisió, llevat de la d’anar a treballar. Però aquesta decisió, qui pot la posposa fins que acaba els estudis o per preparar-se més bé. Per a la majoria de les feines, cal una titulació. Una jove només es posa a treballar en casos de necessitat extrema. S’ha parlat de prolongar l’ensenyament obligatori fins als 18 anys. Si es fa aquest pas, també s’ajornarà l’edat per avortar sense consentiment dels pares? Persones del meu entorn van començar a treballar als 14 anys. Ara està prohibit. Tampoc no poden fer feines nocturnes, ni hores extraordinàries, ni signar cap contracte sense l’autorització del representant legal, etc.

Hi ha moltes activitats que una dona jove (i un home jove), menors de 18 anys, no poden portar a temer sense permís dels seus pares o perquè senzillament els està vetat. No poden anar a un estudi de televisió sense el consentiment familiar. No poden abandonar els espais col·legials. No es poden tatuar. No poden comprar ni tabac ni alcohol. El Parlament europeu va demanar prohibir els implants mamaris de silicona a dones menors de 18 anys, llevat de si era per raons mèdiques. Tampoc no poden votar en les eleccions polítiques. Ni conduir un cotxe ni treure’s el carnet.

A qui pretén enganyar Geli amb aquesta argumentació tan simplista i tramposa? Un resultat recent del Baròmetre d’Espanya elaborat per a El Periódico pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), situa el PP per davant del PSOE. Les raons són múltiples, però hi ha una fuga de mig milió de vots atribuïble al tema de l’avortament. Només la disciplina de vot va permetre aprovar una llei que té detractors dins les mateixes files socialistes. Una mala defensa, com fa Geli, posa en evidència una càrrega ideològica, que s’allunya dels plantejaments reals de la gent, i que se suma als despropòsits argumentals dels quals la ministra Bibiana Aído ha fet gala en aquests darrers mesos. Per què va confiar Zapatero una llei d’aquestes característiques al Ministeri d’Igualtat en comptes del Ministeri de Sanitat? Només cal recordar que la ministra d’Igualtat és la pitjor valorada en els baròmetres d’opinió. Raons no en falten.

En la mateixa entrevista, Geli afirma: «Calia (...) dirigir-se on van la majoria de lleis europees.» Si la referència del govern és Europa, per què el govern s’entesta tant a mantenir sota control l’aeroport del Prat, quan AENA és una anomalia als països europeus? Per què s’invoca Europa només per al que convé?

Hem perdut una oportunitat per dialogar i debatre a fons un problema profundament humà, que toca les arrels de la persona i de la societat. Amb argumentacions d’aquesta mena no anem enlloc.

Catalunya Cristiana, Núm. 1.581 - 7 gener 2010

Grups

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.