Vés al contingut
blog-mcastella-patriarcal
Fotografia: Canva.

Un dels aspectes culturals que més cal tenir en compte en la deconstrucció de les religions és el fet que la majoria d’elles s’han originat sota la influència d’un context sociocultural fortament patriarcal. Per tant, els homes sempre han estat al centre i les dones, així com la natura, a la perifèria. En conseqüència, tant la interpretació de les religions, com la major part de la documentació historiogràfica existent, tant occidental com oriental, està fonamentada en una visió androcèntrica. Els textos i litúrgies han estat escrits per homes i dirigits a homes; qualsevol referència a les dones sol ser com a objecte i no pas com a subjecte. Per tant, la seva visió i experiència ha estat, en gran manera, exclosa i silenciada des de sempre.

En aquest sentit, cal destacar el valuós treball que porten a terme les teòlogues feministes cristianes des de fa dècades, i que constitueix un referent inspirador per a moltes altres tradicions. Tanmateix, el fet que les dones hagin estat sempre relegades a la perifèria del poder pot generar el perill que la seva aportació també es mantingui al marge, sense possibilitat de ser integrada, i per tant no es produeixi un canvi real. Per aquest motiu, és important que els homes assumeixin la seva part de responsabilitat en la cocreació d’un model més ampli, inclusiu de gènere i, si més no, que es comprometin a respectar els drets fonamentals de les dones com a ésser humans.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.