Vés al contingut

A la primera part vaig proposar la conveniència d’una revisió del nostre itinerari pel que fa al procés de treball pastoral conjunt. Implicava instituts religiosos, moviments eclesials, comunitats, delegacions... Segons el meu parer les resolucions del nostre Concili Provincial Tarraconense continuant sent molt interpel·ladores i orientadores.

Es tracta de fomentar una acció pastoral ben coordinada, en col·laboració, en clau de coresponsabilitat..., per tal d’una presència eficaç en la societat. No cal ni renunciar a obres o accions pròpies sinó afavorir l’encaix de forces, d’experiències, de recursos.... Tampoc es tracta de renunciar ni al propi estil o carisma ni a les prioritats de cada col·lectiu. Insisteixo en la meva identificació amb el llegat del Concili Provincial Tarraconense i per això transcric dues resolucions més. En finalitzar proposo un seguit de mitjans que afavoreixen el coneixement i l’acció pastoral conjunta dels diversos agents implicats.
Resolució 29. Coordinació dels moviments de laics
El Concili Provincial Tarraconense encomana a l’Equip Interdiocesà de Responsables de l’Apostolat Seglar i Laïcal la tasca de:
a) Potenciar els moviments d’Acció catòlica, d’infants, de joves i d’adults, en la seva doble modalitat general i especialitzada (obrera, rural, universitària, professional, de la tercera edat, etc.), d’acord amb les notes que defineixin: assumpció com a pròpia de la finalitat apostòlica de l’Església, direcció exercida pels seglars, l’organitzacio com a elements significatiu i efeicaç, en comunió orgànica amb el ministeri pastoral del bisbe (Apostolicam actuositatem, 20; cf. Christifideles laici, 31; Laics cristians, Església en el món, 124-128)
b) Establir lligams amb els col·lectius de voluntariat de cara a una major fluïdesa d’informació, de recepció i de formació i a un major impacte en la vida social (cf. CEE, L’Església i els pobres, 84-104).
c) Ajudar els bisbes a discernir i a articular dins la pastoral diocesana els nous moviments en perspectiva evangelitzadora.
d) Tenir cura de la formació permanent.
En el context de la coordinació interdiocesana el Concili va dir:
Resolució 138.
El Concili Provincial Tarraconense demana el compromís de mantenir, assegurar i enfortir la unitat pastoral de les Esglésies que tenen seu a Catalunya (és a dir, les diòcesis de la Tarraconense i l’arxidiòcesi de Barcelona), no pas per raons polítiques, sinó d’ordre eclesial i pastoral.
Es tracta d’una articulació de les Esglésies diocesanes establertes en un territori i en un context social determinat.
En efecte:
- Partim de la consciència que l’Església de Crist es realitza en cada Església diocesana i que és indispensable mantenir la seva identitat com a «Església particular en la qual hi és present i operant l’Església de Crist» (CD 11).
- No es tracta de crear una superesglésia, però, seguint el que proposa el Vaticà II, afirmem la necessitat de la unió de les diòcesis d’una «regió» o d’una realitat sòcio-cultural concreta en una «agrupació orgànica d’Esglésies» (cf. LG 23d), i així possibilitar la inculturació de ls fe i que l’Evangeli parli totes les llengües.
- Afirmem també que la comunió entre nosaltres les nostres Esglésies, expressada en aquesta unitat pastoral, ha de manifestar la catolicitat de la fe apostòlica i la comunió amb l’Església de Roma, que presideix el successor de Pere.
- Només així l’Església pot fer-se eficaçment present en la nostra societat, no per dominar, però sí per tractar les qüestions que afecten el bé comú, els problemes socials del país, la convivència ciutadana, els drets dels immigrants a ser acollits, la nostra identitat com a poble, etc.
Quins són -segons la meva experiència i el meu criteri- els mitjans que afavoreixen un treball pastoral conjunt de les diferents realitats eclesials? Proposo un decàleg.
1r. Desplegar un organigrama clar de la Conferència Episcopal Tarraconense, amb la seva estructuració, responsables, organismes -secretariats, comissions...- calendari de reunions i activitats... Determinació de prioritats.
2r. Conèixer l’existència del Pla Pastoral Diocesà respectiu, la seva presentació, motivació, planificació... i avaluació.
3n. Conèixer o elaborar el Projecte o Pla pastoral parroquial...
4t. Dinamitzar els Consells pastorals de les diòcesis i de les parròquies...
5è. Integrar, en tots ells, els instituts religiosos, moviments, comunitats... implicats en responsabilitats i actuacions dels diversos plans i/o consells.
6è. Integrar informació sobre la realitat i els projectes dels moviments, instituts... en espais d’informació i comunicació en suport paper i digitals.
7è. Desenvolupar àmbits de formació especialitzada que convoquin el major nombre d’entitats i institucions del sector. Comunicar iniciatives i convidar altres col·lectius.
8è Elaborar els calendaris de trobades o reunions... considerant la programació i el ritme dels diversos implicats. Programar conjuntament.
9è. Garantir per part de moviments eclesials, comunitats... el lligam amb la pastoral de conjunt a través de responsables concrets.
10è. Convidar en els actes més significatius dels moviments eclesials, comunitats, instituts religiosos... els respectius pastors i els dirigents d’altres col·lectius.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.