Vés al contingut
Catalunya Religió
bellpuig-2
Fotografia: Bisbat de Solsona.

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

Bisbat de Solsona En el marc de la Festa Major de Bellpuig el vicari de la parròquia de Bellpuig Climent Forner ha rebut el Premi Estel. Un premi que, des del 1991, l’Ajuntament de Bellpuig atorga cada any a una persona o entitat en reconeixement de la seva aportació a la llengua i la cultura catalana.

Bellpuig, que va ser el primer destí sacerdotal de Forner, essent vicari de la parròquia, ha estat aquest dissabte 16 de setembre un lloc de reconeixement pel seu treball, per una trajectòria dedicada a buscar les causes que donen sentit a la vida i que en ell han esdevingut doble vessant, la religiosa i la literària.

“Homenatjar avui mossèn Climent Forner té tot el sentit del món en l’època que estem vivint”

Forner ha estat rebut a l'Ajuntament de Bellpuig per l'alcalde, Jordi Estiarte, els regidors i altres autoritats presents, com la delegada territorial del Govern a Lleida, diputades al Parlament i a la Diputació, consellers comarcals i altres alcaldes veïns. Allà, Forner ha signat el Llibre d’Honor de Bellpuig i ha fet menció de la seva estada a Bellpuig com a vicari entre els anys 1952 i 1953.

A continuació, a la Plaça Ramon Folch de Bellpuig mossèn Climent, acompanyat per una munió de gent i autoritats, ha rebut el Premi Estel, un altre més dels seus guardons. Estiarte ha elogiat la seva vida i la seva obra: “Homenatjar avui mossèn Climent Forner té tot el sentit del món en l’època que estem vivint”. L'ha definit com a “home de trinxera” tant en el seu vessant religiós com en el vessant literari. Fent referència a la revista L’Infantil fundada l’any 1951 per un grup de seminaristes, entre els quals Climent Forner, qui després seria el director durant anys. Jordi Estiarte ha dit: “publicar una revista en llengua catalana, adreçada als més menuts de totes les llars dels Països Catalans, en plena dictadura franquista, era tenir visió de país”.

Forner ha agraït Bellpuig pel lliurament del Premi Estel a la seva persona. Ha posat en relleu la importància de la Paraula en majúscula -la Paraula de Déu- i la paraula en minúscula al llarg de la seva vida. Paraula amb la qual ha transmès quotidianitats, cultura popular, tradicions i història; amb la qual ha transmès també, amb l’expressió de Carles Riba, "joc i foc".

Durant la seva estada, Forner ha regalat, tant a la parròquia com a l’Ajuntament, dos dels seus llibres més destacats: Un llarg hivern a Castellà de N’Hug i Preneu-m’ho tot, deixeu-me la Paraula.

"Que per molts anys pugueu cantar aquesta pregària”

Abans d'aquest homenatge, a les 11 del matí, ha tingut lloc la missa en record dels difunts del darrer any a Bellpuig, des de l’última Festa Major, a la parròquia de Sant Nicolau. Ha estat presidida pel rector, Abel Trulls, i concelebrada pel mateix Forner. Al finalitzar la missa, el cor parroquial ha cantat la pregària popular al Sant Crist, que Climent Forner va escriure i Jesús Capdevila va musicar l’any 1953, l’any en què va retornar el Crist de Bormio a Bellpuig. Forner ha donat les gràcies per l’acolliment i ha desitjat a tots els assistents: "Que per molts anys pugueu cantar aquesta pregària”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.