Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

Enllaços relacionats

(Obra social “la Caixa”) Un any més, la Fundació ”la Caixa” ha obert la convocatòria del programa Art for Change ”la Caixa”, que estarà oberta fins al vuit de juny. A l’octubre se sabrà quines iniciatives han estat seleccionades, i es duran a terme el 2021.

Des del 2007, aquesta convocatòria ofereix ajudes i acompanyament a projectes creats per entitats culturals o artistes de tot Espanya que impulsen activitats vinculades a les arts plàstiques, la fotografia, la música, la literatura i les arts escèniques com a recursos de desenvolupament personal i transformació social, fomentant així el paper actiu dels col·lectius que hi participen i dels professionals del món de la cultura.

La convocatòria Art for Change “la Caixa” fomentarà l’impuls de projectes culturals participatius que, davant la crisi social i cultural generada per la pandèmia de la Covid-19, hauran d’afrontar les noves necessitats que aniran sorgint en la societat. La Fundació “la Caixa” destinarà al conjunt dels projectes un pressupost total de 350.000 euros. A més, el programa també ofereix assessorament i acompanyament durant tot el seu procés així com espais d’intercanvi, contrast i creació de comunitat. Una comunitat de professionals de l’art i la cultura compromesos amb la societat que exploren a través dels seus projectes noves formes de relacionar-nos entre nosaltres i amb el nostre entorn. 

El director de Cultura i Divulgació Científica de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi Miró, ha afirmat: «En un moment tan complex com l’actual, en què uns dels àmbits més afectats són el social i el cultural, els projectes seleccionats en aquesta convocatòria tindran l’oportunitat i la responsabilitat de ser una via de comprensió i expressió d’una nova realitat, i de crear noves formes i espais per a la reflexió, el diàleg, la convivència i la transformació.»

En la convocatòria 2019 es van presentar més de 300 propostes d’artistes i entitats culturals de tot Espanya, de les quals van ser seleccionats 19 projectes que han actuat a les províncies de Madrid, Barcelona, Lleida, València, Lleó, Cadis, Ourense i Guipúscoa. La majoria de projectes han hagut de suspendre les seves activitats a causa de l’estat d’alarma, i és previst que es tornin a posar en marxa a mesura que vagi avançant la desescalada del confinament.

Els projectes han de complir amb algun dels objectius del programa: el foment del desenvolupament personal del participant mitjançant la seva implicació en el procés creatiu; la cohesió i la inclusió social a partir de la creació d’espais neutrals de relació, intercanvi i convivència, i la regeneració social de caràcter comunitari per mitjà d’activitats que contribueixin al desenvolupament de barris o grups socials i al reforç de conceptes com la identitat i l’autoconfiança.  

La Fundació ”la Caixa” ha estat pionera en la recerca de noves formes d’entendre la cultura vinculades a la gent. D’aquesta vocació va néixer, el 2007, Art for Change ”la Caixa”, un programa que conjuga la creació artística i la transformació personal i social, que fomenta la participació en processos creatius de diferents disciplines artística per afavorir la col·laboració i la inclusió de tots, i que és respectuós amb la diversitat i obert a aprendre i a escoltar la societat.

A través d’Art for Change ”la Caixa” es generen processos creatius liderats per un artista, en què participen col·lectius en situació de vulnerabilitat o persones d’un mateix entorn o barri amb l’objectiu d’afavorir processos de transformació social. Amb l’impuls d’aquestes iniciatives s’ofereix als participants l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’art i la cultura, es fomenta la igualtat de condicions i oportunitats, i es contribueix a l’empoderament de persones o grups a través d’un procés artístic.