Vés al contingut
Catalunya Religió
"Universitats sense Frontera"
La presentació del projecte "Universitats sense Frontera"

ARQUEBISBAT DE BARCELONA Nou membres del personal docent, becaris, investigadors o d’administració i serveis de les universitats barcelonines marxaran a tres universitats de l’Equador per viure una experiència missionera el pròxim mes de juliol.

Aquest és el nou projecte promogut pel Secretariat diocesà de Missions i el de Pastoral Universitària de professors i personal administratiu i de serveis, que rep el nom “Universitats de Frontera. Missió Compartida”. En marc del mes dedicat a les missions, els delegats dels dos Secretariats, Manu Górriz, de Missions, i Margalida Font, d’Universitats, han presentat aquest projecte al Palau Episcopal de Barcelona.

L’acte ha començat amb una vetlla de pregària a la capella del Palau en la qual va participar el delegat de la Delegació d’anunci de la fe i d’iniciació cristiana, Bruno Bérchez. Entre els assistents, hi havia els directors dels secretariats, els responsables de pastoral universitària a les universitats, personal docent, missioneres i col·laboradors en el projecte Universitats de Frontera. També va participar Luis Casasús de la Pontifícia Universitat Catòlica del Equador (PUCE), que va venir des de Roma especialment per a la presentació.

Presentació del projecte

Durant el plantejament del projecte els directors dels dos secretariats han explicat l’objectiu de "promoure i facilitar experiències de col·laboració universitària de PDI i PAS a partir d’estades d’un mes en territoris de missió". Com a territoris de missió, s’entén aquelles diòcesis "joves o de recent creació arreu del món". Tal com va detallar Manu Górriz aquelles localitats que necessiten un "suport en el vessant de la fe i la part espiritual". La primera edició començarà l’any vinent, i d’entrada seran només nou candidats per valorar amb detall el funcionament i el desenvolupament d’aquesta primera experiència que servirà com a «prova pilot».

Col·laboració recíproca

Tal com ha apuntat Margalida Font els perfils dels candidats són aquells que busquen "una col·laboració interuniversitaria en clau missionera". "No ha de ser una cooperació simple", exposa, " sinó amb el factor missioner que contempla actituds d’escolta, empatia, de servei i de fraternitat". Quant als projectes que es duran a terme, prevaldran les col·laboracions centrades en promoure estils, mètodes i aprenentatges destinats al desenvolupament de la comunitat local. Tal com va dir Górriz, aquest "és el clar exemple d’una Església que camina en un procés sinodal". "Volem que sigui una col·laboració recíproca, és a dir compartida enfortint-nos cada un de les capacitats i fortaleses de l’altre".

Segons s'ha aclarit, la idea inicial és que els territoris de missió variïn cada any. D’aquesta manera, es pretén que els candidats, "moguts per la missió i la inspiració cristiana", propaguin als nuclis universitaris d’arreu del món el missatge de l’Evangeli.

Primera experiència de missió i etapes

Per a la primera edició d’Universitats de Frontera, s’ha contactat ja amb les diferents universitats esteses arreu del territori de l’arxidiòcesi barcelonina, tant les públiques com les privades. Els 9 candidats triats seran organitzats en tres grups que aniran destinats a una facultat diferent de l’Equador: PUCE Esmeralda, PUCE Amazones i PUCE Santo Domingo. Cada una de les universitats requereix unes necessitats i arees de coneixement diferents, entre aquestes les més requerides són: Ciències Mèdiques, Ciències Agràries i Ciències de la Vida. En un segon lloc destaquen Tecnològiques, Econòmiques i de la Terra.

A partir del mes de gener tindrà lloc el procés d’inscripció i selecció dels candidats, per començar el mes de febrer, fins al mes de juny, una etapa prèvia a la missió dedicada a la formació dels candidats. Durant aquest període els candidats es posaran en contacte amb el seu equip de treball de les universitats respectives per desenvolupar el plantejament inicial del projecte. El mes de juliol tindrà lloc el desenvolupament del projecte al territori de missió.

Proposta d’Església en sortida

Durant l’acte ha intervingut Luis Casasús de la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, agraint a l’Arquebisbat de Barcelona aquesta iniciativa dels dos secretariats, i il·lusionat pels fruits que sortiran d’aquesta cooperació. També han participat a través d’un visionat, Diego Jiménez de la PUCE Esmeraldas presentant la universitat i el territori, i des de l’Amazones es va mostrar un audiovisual mostrant la riquesa i les dinàmiques que hi ha a la universitat.

Tal com ha exposat Górriz, fent al·lusió al Pla Pastoral, "és un projecte de sortida per a oferir a tothom l’Església de Jesús. "Sortim!" Tal com diu el Pla Pastoral. Hem d’arriscar-nos i donar testimoni d’allò què som com Església".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.