Vés al contingut
nadal-monestir-oedralbes
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️ Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Adreça (carrer i número)
Baixada del Monestir, 9
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes | Ajuntament de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Fer comunitat en l’aïllament i la diferència​, amb Aida C. Rodríguez i Antoni Castells i Talens

Diàlegs de Pedralbes: Fer comunitat en l’aïllament i la diferència

Cicle de Diàlegs d’espiritualitat: Quina comunitat?, organitzat amb la col·laboració del diari ARA i sota la direcció intel·lectual i moderació a càrrec de la filòsofa Mar Rosàs Tosas.

En un món més connectat que mai, l’experiència de la solitud fa estralls. Les formes tradicionals de pertinença s’afebleixen, però n’emergeixen d’altres.

Hi ha qui desitja per sobre de tot formar part d’una comunitat, saber-se acollit en el seu si, sentir que pertany a un grup amb qui comparteix la mirada sobre coses essencials de l’existència. Aquest sentiment de pertinença el poden generar estructures d’acollida tan diverses com la religió, la família, la colla d’amics o el futbol. Però hi ha, també, qui necessita escapar-se del jou de la comunitat per poder passar pàgina i viure a la seva manera.

En aquest cicle de diàlegs ens preguntarem: La comunitat suma o resta? Ens n’hem de protegir o ens hi hem d’obrir? Quines són les noves formes de comunitat? Què hi busquem? Què hi evitem?

El diàleg del dijous 19 d'octubre, Fer comunitat en l’aïllament i la diferència​, comptarà amb la presència d'Aida C. Rodríguez i Antoni Castells i Talens, moderats per Mar Rosàs i Tosas.

En aquest diàleg, ens fixarem en les dinàmiques que constitueixen dues formes de comunitat concretes i ben diferents entre si: d’una banda, els centres penitenciaris i, de l’altra, les comunitats indígenes mexicanes contemporànies i el paper que hi tenen els mitjans de comunicació comunitaris. La seva anàlisi ens permetrà identificar les forces antagòniques que solen trobar-se en les fronteres de les comunitats: les forces que tanquen i aïllen la comunitat i, alhora, les forces que fan que les seves fronteres siguin poroses.

Aida C. Rodríguez és doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat Ramon Llull, màster en Ciutadania i Drets Humans (UB) i llicenciada en Filosofia (URL). Actualment, és directora de l’àrea de Drets Humans i Justícia Restaurativa a la Sindicatura de Greuges de Catalunya i anteriorment ha estat cap de projectes de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés (2016-2022), professora associada a La Salle, Universitat Ramon Llull (2014-2022) i professora del Màster en Models i Estratègies d’Acció Social i Educativa en la Infància i Adolescència (MEIA) a la Facultat Pere Tarrés. Treballa principalment sobre qüestions relacionades amb la justícia restaurativa, drets humans i sistema penal, l’educació, els drets humans, l’ètica i la justícia social.

Antoni Castells i Talens és professor i investigador a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Durant trenta anys va viure als Estats Units i a Mèxic, on va treballar de professor a l’Ursinus College de Pensilvània, la Universitat de Florida, la Universidad de las Américas-Puebla i la Universidad Veracruzana. La seva recerca i els seus interessos acadèmics s’han centrat en mitjans de comunicació indígenes, comunicació i construcció de pau a les presons, fluxos de comunicació transnacional i comunicació per a la discapacitat intel·lectual.

Data:
dijous 19 octubre
Horari:
18.30
Observacions:

El monestir obrirà les portes mitja hora abans. El diàleg es podrà seguir en línia a través de la pàgina web del monestir i del canal de YouTube del centre.

Preu:
Gratuït
Aforament:
Places Limitades