Vés al contingut
Catalunya Religió
Festa de Sant Gil 2023
Galeria d'imatges

Bisbat d'Urgell El Santuari de Núria ha acollit aquest divendres la celebració de la festa de Sant Gil, patró dels pastors, que reuneix un bon nombre d’autoritats i fidels per tal de venerar la Mare de Déu i celebrar el tradicional dia dels pastors que honoren el seu sant protector. Enguany la celebració ha coincidit amb el centenari de la col·locació de la primera pedra del nou Santuari de Núria.

Els actes es van iniciar amb la recepció d’autoritats a l’estació del cremallera de Ribes Vila, on ja es van poder saludar l’arquebisbe Joan Enric-Vives i les autoritats civils assistents: el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Antoni Segarra i Barreto; l’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas Alcantarilla, el director d’FGC Turisme, Toni Sanmartí Rovira, i la directora general de Turisme, Marta Domènech Tomàs. A Queralbs es va incorporar l’Alcaldessa d’aquest municipi, Immaculada Constans.

100 anys de la primera pedra del nou Santuari de Núria

A l’arribada a Núria es va visitar la nova exposició “1923: Josep Danés transforma Núria" que commemora els 100 anys de la col·locació de la primera pedra inaugural del complex del santuari-hotel, mostrant la rellevància espiritual, històrica i cultural d'aquest santuari únic. Joaquim Maria Puigvert Solà, professor titular d’història contemporània de la Universitat de Girona i Toni Anguera Puig, fotògraf, van donar als presents les explicacions adients sobre l’exposició.

A continuació, i ja al Centre d’interpretació, es va presentar el “Projecte Ecovall” amb parlaments de l’alcaldessa de Queralbs, del director de Vall de Núria i del president de Ferrocarrils de la Generalitat. Aquest projecte vol fer del Santuari de Núria un referent en la cura de la creació, en la línea del que demana el papa Francesc en la seva encíclica “Laudato si”.

Ser referent i guia dels qui tenim al costat

A continuació es va celebrar la missa solemne amb presència de totes les autoritats i dels fidels assistents, que omplien el Santuari-Basílica de la Mare de Déu. La celebració eucarística va ser presidida per l’arquebisbe Vives i el va acompanyar el bisbe emèrit de Niça, André Marceau, que fou també bisbe de Perpinyà-Elna, i que estava al Santuari amb un grup de pelegrins francesos de la seva actual parròquia, Saillagossa, a la Cerdanya francesa. Van concelebrar diversos preveres d’Urgell i altres bisbats i van acolitar els seminaristes. Els cants de la Missa van anar a càrrec de la coral parroquial de Ribes de Freser. Els pastors de Vall de Núria i rodalies van ocupar els llocs centrals de la basílica.

Vives va subratllar en la seva homilia com la festa de St. Gil el dia 1 de setembre té un valor fortament simbòlic: el primer dia de setembre, després de vacances, comença un nou curs pastoral, educatiu, i polític. Va demanar a la Mare de Déu de Núria i a St. Gil que ajudessin el poble de Déu a començar de nou, recomençar, renéixer, ressuscitar, a la vida d’amor i de servei. Va destacar que Sant Gil era el patró dels pastors i va agrair la seva presència en la festa, però va emfatitzar que tots d’alguna manera som pastors en el nostre petit ambient dels qui tenim al costat: els polítics, els educadors, els pares, els avis..., són “pastors”, referents i guies d’aquells qui tenen a prop, i a tots se’ns demana aquesta capacitat de saber anar a vegades al davant de les ovelles, obrint pas; d’altres vegades al final del ramat, acompanyant les ferides i cansaments i, com diu el Papa Francesc, també al mig del ramat, perquè les ovelles, el poble de Déu, tenen un instint natural per trobar el camí que convé. Va exhortar alhora els fidels a no renunciar a aquest pasturatge en el lloc on l’hem d’exercir ja que tots necessitem de referents que ens acompanyin i orientin.

Vives també va recordar com enguany es complien els 100 anys de la col·locació de la primera pedra del complex que conforma el Santuari de Núria, en temps del bisbes Justí Guitart, i essent-ne l’arquitecte Josep Danés. “Tots som pedres vives en l’Església, i de la societat”, va afirmar. Algunes llueixen i es veuen més, però d’altres, no es veuen tant, però són fonamentals perquè sobre elles reposa tota la construcció. Va destacar el valor de saber caminar junts, tal com ho reclama el Sínode sobre la sinodalitat, “comunió, participació i missió” que se celebrarà el proper octubre a Roma, i va animar els fidels a saber veure el positiu en l’altre i a viure la germanor i fraternitat universals, destacant el valor del perdó, de la reconciliació, i del saber “recomençar” junts. Finalment va recordar com enguany es complien els 50 anys de la mort del compositor Pau Casals, un català universal pel valor de la llengua, la cultura i l’espiritualitat de Catalunya, de la pau universal i gran lluitador compromès per la democràcia i els drets humans, entre ells els de la nació catalana que ell tant estima. I es compleixen també els 75 anys de la mort del gran lingüista Pompeu Fabra, autor de la Gramàtica i del Diccionari de la Llengua catalana.

Vall de Núria, referent de la cura de la creació

Acabada la Missa va tenir lloc la processó amb la imatge de la Mare de Déu portada pels pastors fins a l’ermita de St. Gil, mentre es cantaven els goigs de St. Gil i de la M. de Déu de Núria. Davant l’ermita, el Bisbe emèrit de Niça, Mons. Marceau, va agrair als fidels l’acollida que li van prestar i el President de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va agrair les paraules de l’Arquebisbe a l’homilia i va posar en relleu la bona col·laboració entre la Generalitat de Catalunya a través de l’empresa “Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya-Vall de Núria”, el Bisbat d’Urgell i l’Ajuntament de Queralbs per a la gestió i cura del Santuari i del complex adjacent que fa que Vall de Núria esdevingui un referent de la cura de la creació i de la sostenibilitat ambiental.

L’Arquebisbe Joan-Enric va voler agrair a Ferran Solé, que durant els darrers anys ha vingut cada setmana a celebrar l’eucaristia i el darrer any, ha estat l’administrador parroquial del Santuari i de la Vall de Ribes, i que properament es traslladarà a Barcelona per tenir allà la seva col·laboració pastoral, per cuidar els seus pares i continuar amb el seu servei a CECAS (institució d’Església al servei dels drogadictes i persones amb addiccions) i va anunciar que nomenaria Martín Nicolàs Hinojosa, sacerdot mexicà estudiant Bíblia a Barcelona, nou Administrador parroquial de les Parròquies de la Vall de Núria, perquè juntament amb el diaca Josep Montoya, seran els encarregats de la cura pastoral del Santuari i de la Vall de Ribes.

La celebració va acabar amb el tradicional dinar de germanor amb els convidats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.