Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Homilia del Papa Francesc a la casa de Santa Marta. Dilluns 9 de juny de 2014

“Si algú de nosaltres –ha dit– fa la pregunta: ‘Com es fa per ser un bon cristià?’”, aquí trobem la resposta de Jesús que ens diu coses“que van a contracorrent” respecte del que habitualment “es fa en el món”. Feliços els pobres en esperit. “Les riqueses –ha advertit el Papa– no ens asseguren res. És més: quan el cor és ric, està tan satisfet de sí mateix, que no hi ha lloc per a la Paraula de Déu”. Feliços aquells que ploren, perquè seran consolats:

“Però el món ens diu: la joia, la felicitat, la diversió, això és el que és bonic de la vida. No té en compte, no veu el que hi ha en una altra part, quan hi ha problemes de malaltia, problemes de dolor en la família. El món no vol plorar, prefereix ignorar les situacions doloroses, amagar-les. Només la persona que veu les coses com són en realitat i plora en el seu cor, és feliç i serà consolada. El consol de Jesús, no el del món. Feliços els pacients en aquest món que des del començament és un món de guerres, un món on pertot es discuteix, on pertot hi ha odi. I Jesús diu: no guerres, no odi, pau, paciència”.

Si sóc “pacient en la vida”, ha continuat, “pensaran que sóc un beneit”. Pensen potser això, ha dit el Papa, “però tu ets pacient, perquè amb aquesta paciència heretaràs la Terra”. Feliços els qui tenen fam i set de la justícia, feliços –ha afegit– aquells que lluiten per la justícia, perquè hi hagi justícia en el món”. “És tan fàcil –ha advertit– entrar en les esquerdes de la corrupció”, “aquella política de cada dia, del dono perquè em donis. Tot és negoci”. I “quantes injustícies. Quanta gent que pateix per aquestes injustícies”. I Jesús diu: “Són feliços els qui lluiten contra aquestes injustícies”. Feliços els misericordiosos, perquè trobaran misericòrdia. Els misericordiosos, ha afirmat, “aquells que perdonen, que comprenen els errors dels altres”. Jesús, ha dit el Papa, no diu “feliços els qui es vengen, els venjatius”:

“Feliços els qui perdonen, misericordiosos. Perquè tots nosaltres som un exèrcit de perdonats! Tots nosaltres hem estat perdonats. I per això és feliç el qui segueix el camí del perdó. Feliços els purs de cor, que tenen un cor senzill, pur, sense brutícia, un cor que sap estimar amb aquella puresa tan bella. Feliços els pacificadors. Però, és tan freqüent entre nosaltres ser agents de guerres o com a mínim agents de malentesos! Quan jo sento una cosa d’aquest i vaig i la dic a l’altre i fins i tot en faig una edició un xic més grossa i l’escampo… El món de les xafarderies. Aquesta gent que xerra no fa la pau, són enemics de la pau. No són feliços”.

Feliços els perseguits per la justícia. Quanta gent, ha constatat, “és perseguida, ha estat perseguida senzillament per haver lluitat per la justícia”. Això de les Benaurances, ha continuat el Papa, “és el programa de vida que ens proposa Jesús”, “tan senzill, però tan difícil”. I ha seguit, “si nosaltres volguéssim alguna cosa més, Jesús ens dóna també altres indicacions”, aquell “escrit sobre el qual nosaltres serem jutjats”, en el capítol 25 de l’Evangeli de Mateu: “He tingut gana i m’has donat menjar, tenia set i m’has donat beguda, estava malalt i m’ha vingut a veure, era a la presó i m’has vingut a trobar”. Amb aquestes dues coses –Benaurances i Mateu 25– “es pot viure la vida cristiana a nivell de santedat”:

“Poques paraules, paraules senzilles, però pràctiques per a tots, perquè el cristianisme és una religió pràctica: no és per pensar-la, és per practicar-la, per fer-la. Avui, si teniu una estona a casa, agafeu l’Evangeli, l’Evangeli de Mateu, capítol cinquè, al començament trobareu aquestes Benaurances, capítol 25, hi ha la resta. I us farà bé de llegir-ho una vegada, dues vegades, tres vegades. Però llegiu això, que és el programa de santedat. Que el Senyor ens concedeixi la gràcia d’entendre aquest missatge”.

Traducció: Josep M. Torrents –Catalunya Religió